8.8

Welk legpatroon is de beste keuze en wat is een legplan?

Bij het zelf installeren van een vloer-, wand- of plafondverwarmingssysteem is het aanleggen van de verwarmingsbuis natuurlijk een belangrijk onderdeel. Deze verwarmingsbuis kan in verschillende lengtes en soorten patronen worden aangelegd. Het voordeel van het volgen van een legpatroon is dat je de verwarmingsbuis zo optimaal mogelijk kan inzetten. Hieronder zijn de verschillende legpatronen beschreven met daarbij hun kenmerken. Wil je het aanleggen van de verwarmingsbuis nog makkelijker maken? In deze blog lees je alles over een legplan.

 

De Verwarmingsbuis

 

Een verwarmingsbuis kan uit verschillende diktes en lengtes bestaan. Zo is de SpeeTube van WARP Systems bijvoorbeeld verkrijgbaar in een 10 of 12 mm variant, maar er zijn ook verwarmingsbuizen van 14 of 16 mm dik verkrijgbaar. Ongeacht welke verwarmingsbuis er wordt gebruikt bij een installatie, het is altijd belangrijk dat de buis niet knikt en dat de juiste lengte van bijvoorbeeld maximaal 80 meter wordt aangehouden. Is de verwarmingsbuis geknikt, dan is de kans groot dat er geen water meer doorheen kan stromen en dat deze gaat lekken.

 

Legpatronen

 

Over het algemeen zijn er 3 verschillende patronen om een verwarmingsbuis aan te leggen. Een Meanderpatroon een Dubbel Meanderpatroon en een Slakkenhuispatroon. Deze patronen hebben elk hun eigen kenmerken welke hieronder staan toegelicht. Door gebruik te maken van een patroon kan de verwarmingsbuis zo optimaal mogelijk worden aangelegd, waardoor een egale warmtespreiding wordt gecreëerd.

 

In de voorbeelden hieronder is gewerkt met rode (warme) en blauwe (koude) lijnen in het SpeeTile systeem van WARP Systems waar de verwarmingsbuizen 75 mm van elkaar vandaan liggen. In werkelijkheid is het verschil in temperatuur tussen het aanvoer en retour water slechts een aantal graden. Hierdoor is de blauwe lijn niet daadwerkelijk koud water.

Meanderpatroon

Het Meanderpatroon is één van de bekendste legpatronen die wordt toegepast. Zoals in de afbeelding hiernaast te zien wordt de verwarmingsbuis in lussen naast elkaar geplaatst. De betekenis van meander is ook lussen die in een natuurlijke waterloop ontstaan. Doordat de verwarmingsbuis direct naast elkaar wordt aangelegd is te zien dat de warme en koude plekken niet gelijk verdeeld zijn. Dit is de reden dat dit legpatroon tegenwoordig niet vaak gebruikt wordt voor vloerverwarming. Wel kan dit legpatroon effectief worden ingezet, zodra er op een plek, zoals onder een raam extra warmte gewenst is om koudeval tegen te gaan.

meander legplan vloerverwarming
Dubbel Meanderpatroon legplan vloerverwarming

Dubbel Meanderpatroon

Het Dubbel Meanderpatroon is een vrijwel onbekend legpatroon, maar is zeker voor zelf installatie een zeer effectieve en makkelijke aanleg manier. In tegenstelling tot het Meanderpatroon worden hier bredere lussen gemaakt, waardoor de aanvoer- en retourleidingen egaler verspreid zijn. Ook is dit legpatroon makkelijk aan te leggen. Zo kan je op de helft van je totale buislengte terug lopen om uiteindelijk de juiste groepslengte te creëren. Hierdoor hoef je vooraf niks uit te meten en kan je makkelijk 2 groepen verwarmingsbuis op een splitter aansluiten. 2 groepen die op een splitter worden aangesloten moeten altijd dezelfde lengte zijn.  

Slakkenhuispatroon

Het Slakkenhuispatroon is het meest gebruikte legpatroon voor vloerverwarming. Zoals in de afbeelding hiernaast te zien wordt de verwarmingsbuis in een soort spiraalvorm aangelegd. Dit zorgt ervoor dat de aanvoer- en retourleidingen naast elkaar lopen. Een nadeel van het slakkenhuispatroon is dat op voorhand gemeten moet worden hoe lang een breed het te gebruiken oppervlakte is. Het is dus tijdens het aanleggen niet mogelijk om zonder te meten de juiste groepslengte te krijgen. Dit kan zeker voor de eerste keren een lastige klus zijn. Ook bij het gebruik van een legplan ben je met dit legpatroon minder flexibel als er eventuele obstakels en wijzigingen zijn.  

Slakkenhuispatroon legplan vloerverwarming

Het Legplan

 

Een legplan is een hulpmiddel bij het aanleggen van je verwarmingssysteem en verwarmingsbuis. Op deze plattegrond is te zien hoe de verwarmingsbuizen aangelegd kunnen worden in een ruimte. Deze tekening kan voor elke plattegrond worden gemaakt. In de afbeelding hiernaast is een voorbeeld weergegeven.

 

In een legplan wordt rekening gehouden met de buislengte en groepen die eventueel op een splitter koppeling moeten worden aangesloten. Ben je van plan zelf je vloerverwarming te installeren? Dan is een legplan zeker een handig hulpmiddel. Houdt er wel rekening mee dat het legplan een leidraad is. Het kan zijn dat door obstakels in de ruimte de verwarmingsbuis anders moet worden aangelegd. Een legplan kunt u bij WARP Systems bestellen en wordt uitgetekend in een Dubbel Meanderpatroon indien er een plattegrond op schaal wordt aangeleverd.

legplan vloerverwarming ontwerp

MET WARP GROEN BEN OOK JIJ TOEKOMSTBESTENDIG

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Offerte op maat voor jouw situatie
Vraag je offerte aan en ontvang deze binnen 1 werkdag!
WARP Systems voor al jouw vragen
Contact met expert, beschikbaar van 09.00 tot 17.00
Marloes Soederhuizen - Contact met WARP systems
Scroll naar top