NIEUW: SpeeTile 10 DIY pakket. Klik hier!
8.9
iconen-warp-systems

Wand- of vloerverwarming met een warmtepomp: kan dat? Ja!

Vloerverwarming met een warmtepomp: hoe zit dat? Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van een warmtepomp. Inmiddels hebben zo’n 150.000 woningen er een. Een warmtepomp is hét milieuvriendelijke alternatief voor de ouderwetse gasgestookte cv-ketel. Wil jij ook op deze duurzame wijze je huis en kraanwater verwarmen? In deze blog leggen we uit wat een warmtepomp is, welke soorten er zijn en waarom de combinatie vloerverwarming met warmtepomp veel voordelen biedt. Want: deze combinatie is namelijk zeker mogelijk met de wand- en vloerverwarmingssystemen van WARP Systems! 

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, grondwater, de bodem of restwarmte en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De werking van een warmtepomp is gebaseerd op een natuurkundige principe, namelijk dat vloeistof energie nodig heeft om te verdampen en bij condensatie energie afgeeft. Deze energie is in dit geval warmte.

Vloerverwarming met warmtepomp voor hoog rendement

Een warmtepomp kent een heel hoog rendement. Dat ligt soms wel hoger dan 500%. Daarnaast neemt je CO2-uitstoot voor verwarming af met maar liefst 50 – 60%. Gasprijzen stijgen steeds meer, mensen worden milieubewuster en de overheid biedt subsidies als je een warmtepomp aanschaft. Daarom overwegen steeds meer mensen een warmtepomp.

Zo werkt een warmtepomp

Verschillende soorten warmtepompen

De water/water-warmtepomp

De water/water-warmtepomp haalt zijn energie uit een open warm- en koudwaterbron. Zo’n energiebron met een water/water-warmtepomp noem je ook wel een WKO (Warmte Koude Opslag). Je kunt ook andere bronnen gebruiken, zoals restwarmte van de industrie en oppervlaktewater.

Van de bron naar de woning

De warmte wordt uit de bron gehaald of teruggepompt met een water/water-warmtepomp. In de winter wordt warm grondwater naar boven gepompt, door een warmtewisselaar geleid en naar een koudwaterbron teruggepompt. Hoe groter de warmtewisselaar, hoe beter het rendement. In de zomer werkt het systeem andersom. Dan kan het voor koeling van de woning gebruikt worden.

De lucht/water-warmtepomp

Een andere optie is de lucht/water-warmtepomp. Die haalt zijn energie uit de buitenlucht. De warmte wordt afgegeven aan het water van een cv-installatie. Dit is ideaal voor de verwarming van een woning. Sommige lucht/water-warmtepompen kun je in de zomer ook ‘andersom’ gebruiken. Dat maakt ze dan geschikt voor koelen. Hét grote voordeel ten opzichte van van het water/water-systeem is dat grondboring niet noodzakelijk is. De lucht/water-warmtepomp is daardoor geschikt voor vrijwel elke situatie. Zo bespaar je jaarlijks zo’n 25% op de verwarmingskosten.

Vloerverwarming met warmtepomp: de voordelen

Bij een warmtepomp geldt het principe: hoe lager de watertemperatuur, hoe hoger het rendement. Een warmtepomp is heel goed te combineren met een wand- of vloerverwarmingssysteem. Dergelijke systemen noem je ook wel lage temperatuurafgiftesystemen, omdat je bij wand- of vloerverwarming (in vergelijking met radiatoren) een aanzienlijk lagere watertemperatuur nodig hebt.

Hoge COP-waarde met SpeeTile systeem

Bij verwarming via radiatoren of ouderwetse, ingefreesde vloerverwarmingssystemen, heb je een watertemperatuur van 38 – 40°C nodig. Bij het SpeeTile wand- en vloerverwarmingssysteem ligt het leidingennet direct onder de oppervlakte. Hierdoor is een watertemperatuur van slechts 32°C al genoeg. Door vloerverwarming met warmtepomp te combineren functioneert het SpeeTile systeem met een extreem hoge COP-waarde (dus een nóg hoger rendement). Hierdoor kun je aanzienlijk besparen op energie en kosten.

Hoe werkt vloerverwarming met warmtepomp bij SpeeTile

SpeeTile is een innovatief wand- en vloerverwarmingssysteem dat bestaat uit kunststof matten van 1,20 x 0,8 m. Daarin klik je de verwarmingsbuis vast. De SpeeTile matten kunnen gemakkelijk aan elkaar gekoppeld worden. De afwerking is ‘nat’, bijvoorbeeld met de SpeeTop vulmassa. Het SpeeTile 10 vloerverwarmingssysteem heeft inclusief vulmassa, een opbouwhoogte van slechts 15mm.

Eenvoudige afwerking

SpeeTile is geschikt om af te werken met alle afwerklagen zoals vloertegels, gietvloeren, PVC, laminaat of parket. Het SpeeTile 10 systeem kan ook verticaal, dus op wanden worden toegepast en in schuine of horizontale plafonds. Hiermee komt extra oppervlakte beschikbaar voor verwarming of koeling.

Vloerverwarming met warmtepomp inclusief koeling

Wil je in de zomer graag een koel huis? Dan is het goed om te weten dat het SpeeTile systeem in combinatie met een warmtepomp ook geschikt is voor koeling. Omdat je met koelen, vanwege de minimale watertemperatuur, minder vermogen hebt dan met verwarmen, is het wenselijk om een zo groot mogelijke oppervlakte te hebben. Door het SpeeTile systeem ook in wanden of tegen het plafond te gebruiken is de benodigde extra oppervlakte eenvoudig gevonden!

De 10 voordelen van SpeeTile:

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over vloerverwarming met waterpomp? Aarzel niet en mail of bel ons!

Ben je ondertussen overtuigd van de voordelen van vloerverwarming met een warmtepomp? En wil je graag weten wat dat voor in jouw woning of voor jouw project zou kosten? Vraag hieronder dan geheel vrijblijvend een offerte aan. Dan krijg je direct inzicht in de mogelijkheden! 
> Offerte aanvragen

Offerte op maat voor jouw situatie

Vraag je offerte aan en ontvang deze binnen 1 werkdag!

WARP Systems voor al jouw vragen

Advies nodig? Wij maken het je graag makkelijk, dus stel gerust je vraag aan één van onze specialisten. Onze experts zijn beschikbaar van 09.00 tot 17:00. 

Marloes van WARP aan de telefoon
Scroll naar boven