8.9

Hittegolven en het aircomonster: waarom koelen via vloerverwarming onmisbaar wordt

Ook in 2020 is een hittegolf in Nederland niet uitgebleven, en wie weet wat de zomer van 2021 nog brengt. Met deze hoge temperaturen zoeken wij Nederlanders graag verkoeling. Een zwembad in de tuin, een plekje op het strand of binnen in de koelte van een airco. En juist aan dit laatste punt zitten helaas meer nadelen dan voordelen. Maar hoe krijgen we anders de warmte uit onze goed geïsoleerde woning? Gelukkig is er een toekomstbestendige en energiezuinige optie om tijdens hittegolven koel te blijven: koelen via vloerverwarming. Je leest er hier meer over. 

 

Hittegolven

Sinds 1901 meet het KNMI de temperatuur. Zo houden ze ook bij of er sprake is van een hittegolf. Hiervoor moet de temperatuur 5 dagen achter elkaar hoger zijn dan 25° Celsius en moet de temperatuur 3 dagen hiervan hoger zijn dan 30° Celsius. Zodra de temperatuur boven de 30° Celsius komt in Nederland spreken we van een tropische dag.

 

Sinds 1901 zijn er in Nederland in totaal 27 hittegolven geweest. De eerste vond plaats in 1911. Waar in de 20ste eeuw in totaal 16 hittegolven plaatsvonden, zijn dit er in de 21ste eeuw nu al 11. Door de opwarming van de aarde zullen hittegolven vaker voorkomen en langer duren.

 

Het Aircomonster

Iedereen herkent het wel zodra het erg warm wordt: het verlangen naar koelte. Het aanschaffen van een airco is erg populair in Nederland. De verkoop van airco’s is in de laatste drie jaar zelfs met 300% gestegen. Daarbij doet een airco inderdaad zijn werk: de temperatuur verlagen in een ruimte. Helaas is in de praktijk het aanschaffen, onderhouden en het verbruik van een airco niet voordelig en energiezuinig. Buiten het hoge energieverbruik zorgt een airco ook voor een nog warmere buitenlucht. Zodra een groot aantal mensen een airco gebruikt, warmt de aarde nog sneller op. Eén van de medeoorzaken van de groeiende aircoverkoop is dat huizen tegenwoordig beter geïsoleerd zijn. En hoe beter een woning is geïsoleerd, hoe moeilijk de warmte het huis verlaat.

 

Bouwbesluit en isolatie

Dat veel nieuwbouwwoningen tegenwoordig beter geïsoleerd zijn is vastgelegd in het Bouwbesluit. Daarin staan technische bouwvoorschriften voor nieuwbouwprojecten en verbouwingen. Het meest recente Bouwbesluit komt uit 2012, met een update in oktober 2018. In dit Bouwbesluit is bepaald hoeveel warmteweerstand isolatie moet hebben om aan de eisen te voldoen. Deze eisen zijn anders voor verbouwingen. Zie de tabel hier onder.

 

OppervlakteWarmteweerstand nieuwbouwWarmteweerstand verbouwing
Dak6 M2 K/W2 M2 K/W
Wand4,5 M2 K/W1,3 M2 K/W
Vloer3,5 M2 K/W2,5 M2 K/W

Als isolatie niet aan deze normen voldoet, lekt de warmte als het ware weg uit een ruimte. Hoe beter de isolatie, hoe langer de warmte binnen blijft en hoe minder energie er wordt verbruikt in bijvoorbeeld de winter. In de zomer is dit een ander verhaal. Dan willen we juist de warmte uit ons huis hebben. Met de nieuwe isolatie-eisen is dit een lastige klus.

 

Ook in het Klimaatakkoord is met de hete zomers geen rekening gehouden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat klimaatdoelen niet gehaald kunnen worden als airco’s gebruikt blijven worden. Gelukkig is er een toekomstbestendige en energiezuinige optie: koelen met vloer- wand- en/of plafondverwarming.

 

Koelen via vloerverwarming

In de winter comfortabel warm en in de zomer heerlijk koel. Met laagtemperatuur watergedragen vloerverwarming is het mogelijk, ook met de nieuwe isolatie-eisen. Nog meer comfort? Dan is de combinatie met wandverwarming en/of plafondverwarming ideaal.

 

Neem bijvoorbeeld een warme zomerdag waarbij de buitentemperatuur 38° is. In een geïsoleerde ruimte waar niet wordt gekoeld, zal de temperatuur ongeveer 28° zijn. Gaan we deze ruimte vervolgens koelen via vloerverwarming (of wand- of plafondverwarming), dan wordt de ruimte temperatuur verlaagd naar ± 23°. Dat is een veel aangenamere temperatuur! 

 

Ben je benieuwd hoe koelen met vloerverwarming precies werkt en welke voordelen er nog meer zijn? Je leest het hier! 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Offerte op maat voor jouw situatie

Vraag je offerte aan en ontvang deze binnen 1 werkdag!

Offerte op maat voor jouw situatie

Contact met expert, beschikbaar van 09.00 tot 17:00

Scroll naar top