8.9

Vloerverwarming en laminaat. Kan dat? Ja!

Laminaat is in Nederland een zeer populaire vloerbedekking. Het is voordelig in aanschaf, verkrijgbaar in vele kleuren en structuren, eenvoudig zelf te leggen, goed stofvrij te houden, slijtvast én gemakkelijk in onderhoud. Bij een verhuizing kan het laminaat meeverhuizen. Hoe ideaal!

 

Bij WARP Systems krijgen we regelmatig vragen als:

 • Gaat laminaat en vloerverwarming samen?
 • Kan vloerverwarming op een houten ondervloer?
 • Waar moet ik op letten als ik vloerverwarming wil onder mijn laminaatvloer?
 • Welk laminaat is geschikt voor vloerverwarming?
 • Is WARP Systems vloerverwarming geschikt voor laminaat?

Het antwoord op de laatste vraag is: ja, natuurlijk! Ons SpeeTherm Vloerverwarmingssysteem kan prima gebruikt worden in combinatie met laminaat. In deze blog gaan we in op de voordelen van SpeeTherm en op de zaken waarop je moet letten als je vloerverwarming combineert met een laminaatvloer.

 

Vloerverwarming en laminaat - 5 kenmerken van een SpeeTherm systeem

1. Vloerverwarming, maar dan zonder hakken en breken

SpeeTherm is een ‘droogbouwsysteem’ wat direct op de bestaande ondervloer geïnstalleerd wordt. SpeeTherm kan toegepast worden op houten ondervloeren, tegelvloeren als ook op beton- of steenachtige ondervloeren. Het infrezen van sleuven voor de vloerverwarmingsbuis is niet nodig. Dus vergeet al dat stof, gruis en afval, en vergeet ook de herrie die je hebt bij het sleuven frezen. Bij SpeeTherm is alles anders. Dit ultradunne vloerverwarmingssysteem bestaat uit platen van EPS (‘piepschuim’) met voorgefreesde sleuven. Deze platen worden op de bestaande ondervloer gelegd. Als een plaat te groot is, kan deze eenvoudig op maat gesneden worden. Het restmateriaal kan op een andere plaats gebruikt worden. Het afval is dus minimaal.

2. Geringe opbouwhoogte en optimale warmteverdeling

Na het plaatsen van de piepschuimplaten worden er dunne aluminium platen (AluTherm) overheen gelegd. De sleuven in de aluminium platen, passen exact in de sleuven in de piepschuimplaten. De totale opbouwhoogte van het SpeeTherm Vloerverwarmingssysteem is slechts 15 mm. De aluminium platen zorgen ervoor dat de warmte van de vloerverwarming optimaal verdeeld en snel naar de oppervlakte geleid wordt. Als de hele vloer bedekt is, kan de vloerverwarmingsbuis in de sleuven gedrukt worden en aangesloten worden op de verdelers. Met SpeeTherm hoef je niet te boren, zagen, hakken of te breken.

 

3. Snelle opwarming

Het laminaat kan daarna rechtstreeks – dus zonder schuimlaag – en ‘zwevend’ – dus zonder schroeven of lijmen – over het vloerverwarmingssysteem gelegd worden. Traditionele ingefreesde vloerverwarmingssystemen warmen relatief traag op. Bij SpeeTherm ligt de buis direct onder het laminaat. Zodra er warmtebehoefte is, zal de vloer direct reageren en warm worden. In tegenstelling tot traditionele ingefreesde vloerverwarmingssystemen, is SpeeTherm dus een snel reagerend systeem.

4. Energiezuinig

Bij vloerverwarming gebruik je de hele vloer als verwarmingselement. In vergelijking met verwarming middels radiatoren wordt de ruimte gelijkmatiger verwarmd en kan volstaan worden met een lagere watertemperatuur. Hierdoor is vloerverwarming energiezuinig. Het water in een ingefreesd vloerverwarmingssystemen heeft een temperatuur van ca. 40°C. Doordat bij SpeeTherm de vloerverwarming kort onder het laminaat ligt, kan met SpeeTherm volstaan worden met een watertemperatuur van slechts 32°C. Dit bespaart energie en scheelt stookkosten. Daarnaast wordt voorkomen dat het laminaat beschadigd raakt door een te hoge vloertemperatuur.

5. Vloerverwarming en koeling

In de zomer is het fijn als het in huis lekker koel is. Dan is het goed om te weten dat SpeeTherm in combinatie met een warmtepomp ook als koelsysteem gebruikt kan worden. Dus in plaats van warm water, laat je koud water door de leiding stromen. Met een watertemperatuur van 18°C blijft je vloer in de zomer heerlijk koel. Wil je SpeeTherm ook als vloerkoelingssysteem gaan gebruiken, dan dient tussen het SpeeTherm systeem en de laminaatvloer een dampdicht PE-folie gebruikt te worden om condensvorming en het ‘rondstaan’ van het laminaat te voorkomen.

De 10 voordelen van SpeeTherm:

 1. Geschikt voor alle gestabiliseerde ondervloeren
 2. Infrezen van leidingen niet nodig
 3. Geen stof, puin, herrie bij het aanleggen
 4. Nagenoeg geen restmateriaal, snijverlies, afval
 5. Geringe opbouwhoogte: slechts 15 mm
 6. Fungeert tegelijkertijd als vloerverwarming en als ondergrond voor de laminaatvloer
 7. Razendsnelle opwarming van de vloer
 8. Gelijkmatige warmteverdeling
 9. Energiezuinig
 10. In combinatie met warmtepomp ook geschikt voor vloerkoeling

Belangrijke aandachtspunten laminaat en vloerverwarming

Nu je kennis hebt gemaakt met het SpeeTherm Vloerverwarmingssysteem en je weet dat vloerverwarming en laminaat prima samengaan, vertellen we je graag waar je op moet letten bij de aanschaf van laminaat en welke spelregels je in acht moet nemen vóór en na het leggen van je laminaatvloer.

 

Aanschaf van laminaat voor vloerverwarming

Niet alle soorten laminaat zijn geschikt voor vloerverwarming. Laminaat dat geschikt is voor vloerverwarming is iets dunner dan het standaardlaminaat. Let bij aankoop van het laminaat op de warmtegeleidingsweerstand. Op het etiket wordt dit weergegeven met de letter(s) R, Rc of Rm. Hoe hoger de warmteweerstand, hoe langer het duurt voordat de vloer op temperatuur is. Wordt de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, ga dan voor een goede warmteoverdracht uit van een R-waarde van maximaal 0,13 m2 K/W. Wordt de vloerverwarming als bijverwarming gebruikt, dan mag de R-waarde 0,17 m2 K/W zijn. Twijfel? Kijk dan of je dit logo ziet:

logo vloerverwarming laminaat

Vóór het leggen van laminaat en vloerverwarming

Vochtscherm

Het vochtgehalte van de ondergrond mag niet boven de 1,5% uitstijgen. Is het toch hoger, dan is een vochtscherm noodzakelijk. WARP Systems levert desgewenst een dampdicht PE-folie.

 

Eerst testen, dan laminaatvloer leggen

WARP Systems adviseert om voordat je het laminaat gaat leggen het SpeeTherm Vloerverwarmingssysteem op druk te brengen om eventuele lekkage op te sporen. Let op: tijdens deze test mag de vloerverwarming NIET op temperatuur gebracht worden.

 

Vloerverwarming ‘uit’ voor het leggen van de laminaatvloer

De vloer mag tijdens het leggen van het laminaat niet warmer zijn dan 18° C. WARP Systems adviseert om de vloerverwarming vóór en tijdens het leggen van het laminaat uitgeschakeld te laten.

 

Appartement of bovenwoning?

Woon je in een appartement en heb je benedenburen, dan is een geluiddempende ondervloer van PE-schuim nodig om contactgeluid te reduceren. WARP Systems levert desgewenst dit materiaal zodat je ook in je bovenwoning met een laminaatvloer van vloerverwarming kunt genieten.

Na het leggen van het laminaat:

Klimatiseren

Om te laminaat te laten klimatiseren adviseert WARP Systems om de vloerverwarming na het leggen van het laminaat nog 24 uur uitgeschakeld te houden. Daarna kan de temperatuur geleidelijk in stappen van ongeveer 2°C per dag verhoogd worden.

 

Voorkom snelle en grote temperatuurwisselingen

Laminaat wordt gemaakt van onder hoge druk samengeperste houtvezels HDF (High Density Fibreboard). Hoe je ook bekijkt: laminaat is in de basis een houtproduct. Hout is gevoelig voor snelle en grote temperatuurwisselingen. Om krimpen (kieren) en uitzetten (‘uitbollen’) van je laminaatvloer te voorkomen, adviseren wij om de verwarming geleidelijk aan kouder of warmer te zetten. Dit betekent ook dat het beter is om het begin van het stookseizoen, als de vloerverwarming langere tijd buiten gebruik is geweest, de temperatuur langzaam te verhogen en deze zo stabiel mogelijk te houden.

 

Watertemperatuur niet hoger dan 28°C

Een te hoge temperatuur van de verwarming kan het laminaat onherstelbaar beschadigen. Als de vloerverwarming ‘aan’ staat, zorg er voor dat de oppervlaktetemperatuur van het laminaat onder de 28°C blijft. Uiteraard moet ook de ondervloer bestand zijn tegen deze temperatuur. Doordat het SpeeTherm systeem kort onder de oppervlakte ligt, kan volstaan worden met een lage watertemperatuur en wordt beschadiging van het laminaat voorkomen.

 

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen, aarzel niet en bel of lees hier meer over SpeeTherm. Wij helpen je graag verder!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Offerte op maat voor jouw situatie
Vraag je offerte aan en ontvang deze binnen 1 werkdag!
WARP Systems voor al jouw vragen
Contact met expert, beschikbaar van 09.00 tot 17.00
Marloes Soederhuizen - Contact met WARP systems
Scroll naar top