NIEUW: SpeeTile 10 DIY pakket. Klik hier!
8.9
iconen-warp-systems

Kan op vloerverwarming laminaat? Ja!

Kun je op vloerverwarming laminaat leggen? Dat is bij ons een van de meest gestelde vragen. Immers is laminaat in Nederland een zeer populaire vloerbedekking. Het is voordelig in aanschaf, verkrijgbaar in veel kleuren en structuren, eenvoudig zelf te leggen, goed stofvrij te houden, slijtvast én gemakkelijk in onderhoud. Bij een verhuizing kan het laminaat ook nog eens meeverhuizen. Ideaal! 

Bij WARP Systems krijgen we daarom met regelmaat vragen als:

  • Kun je bij vloerverwarming laminaat leggen?
  • Kan vloerverwarming op een houten ondervloer?
  • Waar moet ik op letten als ik vloerverwarming wil onder mijn laminaatvloer?
  • Welk laminaat is geschikt voor vloerverwarming?
  • Is WARP Systems vloerverwarming geschikt voor laminaat?

We beginnen met het antwoord op de laatste vraag: ja, natuurlijk! Ons SpeeTherm vloerverwarmingssysteem kun je prima gebruiken in combinatie met laminaat. In deze blog ontdek je de voordelen van dat systeem en vertellen we je waar je op moet letten als je vloerverwarming combineert met een laminaatvloer.

Leeswijzer

Vloerverwarming en laminaat - 5 kenmerken van een SpeeTherm systeem

1. Vloerverwarming, maar dan zonder hakken en breken

SpeeTherm is een ‘droogbouwsysteem’ dat je direct op de bestaande ondervloer installeert. Je kunt het toepassen op houten ondervloeren, tegelvloeren, beton- of steenachtige ondervloeren. 

Het infrezen van sleuven voor de vloerverwarmingsbuis is niet nodig. Dus vergeet al dat stof, gruis, afval en de herrie die je hebt bij het sleuven frezen. Bij SpeeTherm is alles anders. Dit ultradunne vloerverwarmingssysteem bestaat uit platen van EPS (‘piepschuim’) met voorgefreesde sleuven. 

Deze platen worden op de bestaande ondervloer gelegd. Als een plaat te groot is, kan deze eenvoudig op maat gesneden worden. Het restmateriaal gebruik je weer op een andere plaats. Het afval is dus minimaal.

2. Geringe opbouwhoogte en optimale warmteverdeling

Na het plaatsen van de piepschuimplaten leg je er dunne aluminium platen (AluTherm) overheen. De sleuven in de aluminium platen passen exact in de sleuven in de piepschuimplaten. De totale opbouwhoogte van het SpeeTherm vloerverwarmingssysteem is slechts 15 mm. 

De aluminium platen zorgen ervoor dat de warmte van de vloerverwarming optimaal verdeeld en snel naar de oppervlakte geleid wordt. Als de hele vloer bedekt is, druk je de vloerverwarmingsbuis in de sleuven en sluit je het aan op de verdelers. Met SpeeTherm hoef je niet te boren, zagen, hakken of te breken.

3. Snelle opwarming

Het laminaat leg je daarna rechtstreeks (dus zonder schuimlaag) en ‘zwevend’ (dus zonder schroeven of lijmen) over het vloerverwarmingssysteem. Traditionele ingefreesde vloerverwarmingssystemen warmen relatief traag op. Bij SpeeTherm ligt de buis direct onder het laminaat. 

Zodra er warmtebehoefte is, reageert de vloer direct en wordt die warm. In tegenstelling tot traditionele ingefreesde vloerverwarmingssystemen, is SpeeTherm dus een snel reagerend systeem.

4. Energiezuinig

Bij vloerverwarming gebruik je de hele vloer als verwarmingselement. In vergelijking met verwarming met radiatoren wordt de ruimte gelijkmatiger verwarmd en heb je dus genoeg aan een lagere watertemperatuur. Hierdoor is vloerverwarming energiezuinig. 

Het water in een ingefreesd vloerverwarmingssystemen heeft een temperatuur van ca. 40°C. Doordat bij SpeeTherm de vloerverwarming kort onder het laminaat ligt, kan met SpeeTherm volstaan worden met een watertemperatuur van slechts 32°C. 

Dit bespaart energie en scheelt stookkosten. Daarnaast voorkom je dat het laminaat beschadigd raakt door een te hoge vloertemperatuur.

5. Vloerverwarming en koeling

In de zomer is het fijn als het in huis lekker koel is. Dan is het goed om te weten dat je SpeeTherm in combinatie met een warmtepomp ook als koelsysteem kunt gebruiken. Dus in plaats van warm water, laat je koud water door de leiding stromen. Met een watertemperatuur van 18°C blijft je vloer in de zomer heerlijk koel. 

Wil je SpeeTherm ook als vloerkoelingssysteem gaan gebruiken, dan moet je tussen het SpeeTherm systeem en de laminaatvloer wel een dampdicht PE-folie leggen om condensvorming en het ‘rondstaan’ van het laminaat te voorkomen.

De 10 voordelen van SpeeTherm:

  1. Geschikt voor alle gestabiliseerde ondervloeren
  2. Infrezen van leidingen niet nodig
  3. Geen stof, puin, herrie bij het aanleggen
  4. Nagenoeg geen restmateriaal, snijverlies, afval
  5. Geringe opbouwhoogte: slechts 15 mm
  6. Fungeert tegelijkertijd als vloerverwarming en als ondergrond voor de laminaatvloer
  7. Razendsnelle opwarming van de vloer
  8. Gelijkmatige warmteverdeling
  9. Energiezuinig
  10. In combinatie met warmtepomp ook geschikt voor vloerkoeling

Vloerverwarming en laminaat: belangrijke aandachtspunten

Nu je kennis hebt gemaakt met het SpeeTherm vloerverwarmingssysteem en je weet dat je bij vloerverwarming laminaat prima kunt kiezen, vertellen we je graag waar je op moet letten bij de aanschaf van laminaat en welke spelregels je in acht moet nemen vóór en na het leggen van je laminaatvloer.

Aanschaf van laminaat voor vloerverwarming

Niet alle soorten laminaat zijn geschikt voor vloerverwarming. Laminaat dat geschikt is voor vloerverwarming is iets dunner dan het standaardlaminaat. 

Let bij aankoop van het laminaat op de warmtegeleidingsweerstand. Op het etiket wordt dit weergegeven met de letter(s) R, Rc of Rm. Hoe hoger de warmteweerstand, hoe langer het duurt voordat de vloer op temperatuur is. 

Wordt de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, ga dan voor een goede warmteoverdracht uit van een R-waarde van maximaal 0,13 m2 K/W. Wordt de vloerverwarming als bijverwarming gebruikt, dan mag de R-waarde 0,17 m2 K/W zijn. 

Twijfel? Kijk dan of je dit logo ziet:

logo vloerverwarming laminaat

Vóór het leggen van laminaat en vloerverwarming

1. Vochtscherm

Het vochtgehalte van de ondergrond mag niet boven de 1,5% uitstijgen. Is het toch hoger, dan is een vochtscherm noodzakelijk. WARP Systems levert desgewenst een dampdicht PE-folie.

2. Eerst testen, dan laminaatvloer leggen

WARP Systems adviseert om voordat je het laminaat gaat leggen het SpeeTherm vloerverwarmingssysteem op druk te brengen om eventuele lekkage op te sporen. Let op: tijdens deze test mag de vloerverwarming NIET op temperatuur gebracht worden.

4. Vloerverwarming ‘uit’ voor het leggen van de laminaatvloer

De vloer mag tijdens het leggen van het laminaat niet warmer zijn dan 18° C. WARP Systems adviseert om de vloerverwarming vóór en tijdens het leggen van het laminaat uitgeschakeld te laten.

5. Appartement of bovenwoning?

Woon je in een appartement en heb je benedenburen? Dan is een geluiddempende ondervloer van PE-schuim nodig om contactgeluid te reduceren. WARP Systems levert desgewenst dit materiaal zodat je ook in je bovenwoning met een laminaatvloer van vloerverwarming kunt genieten.

Na het leggen van het laminaat:

1. Klimatiseren

Om het laminaat te laten klimatiseren adviseert WARP Systems om de vloerverwarming na het leggen van het laminaat nog 24 uur uitgeschakeld te houden. Daarna kan de temperatuur geleidelijk in stappen van ongeveer 2°C per dag verhoogd worden.

2. Voorkom snelle en grote temperatuurwisselingen

Laminaat wordt gemaakt van onder hoge druk samengeperste houtvezels HDF (High Density Fibreboard). Hoe je het ook bekijkt: laminaat is in de basis een houtproduct. Hout is gevoelig voor snelle en grote temperatuurwisselingen. 

Om krimpen (kieren) en uitzetten (‘uitbollen’) van je laminaatvloer te voorkomen, adviseren wij om de verwarming geleidelijk aan kouder of warmer te zetten. Dit betekent ook dat het beter is om aan het begin van het stookseizoen, als de vloerverwarming langere tijd buiten gebruik is geweest, de temperatuur langzaam te verhogen en deze zo stabiel mogelijk te houden.

3. Watertemperatuur niet hoger dan 28°C

Een te hoge temperatuur van de verwarming kan het laminaat onherstelbaar beschadigen. Als de vloerverwarming aan staat, zorg er dan voor dat de oppervlaktetemperatuur van het laminaat onder de 28°C blijft. 

Uiteraard moet ook de ondervloer bestand zijn tegen deze temperatuur. Doordat het SpeeTherm systeem kort onder de oppervlakte ligt, kan volstaan worden met een lage watertemperatuur en voorkom je beschadiging van het laminaat.

Vloerverwarming & laminaat: het kan met de systemen van WARP Systems!

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over vloerverwarming en laminaat, aarzel niet en bel of lees hier meer over SpeeTherm. Wij helpen je graag verder!

Neem contact met ons op of vraag hieronder vrijblijvend een offerte aan! Dan kijken we samen met jou naar de beste oplossing!

Offerte op maat voor jouw situatie

Vraag je offerte aan en ontvang deze binnen 1 werkdag!

WARP Systems voor al jouw vragen

Advies nodig? Wij maken het je graag makkelijk, dus stel gerust je vraag aan één van onze specialisten. Onze experts zijn beschikbaar van 09.00 tot 17:00. 

Marloes van WARP aan de telefoon
Scroll naar boven