NIEUW: SpeeTile 10 DIY pakket. Klik hier!
8.9
iconen-warp-systems

Moet vloerverwarming altijd aan staan? Zo zit het!

Vloerverwarming is een comfortabele manier om je huis te verwarmen. Maar hoe werkt het gebruik eigenlijk? Veel mensen denken dat je vloerverwarming altijd aan moet laten staan. Dat is niet erg duurzaam en ook niet zo prettig voor je portemonnee. Hoe zit dat precies? Moet je vloerverwarming echt altijd aan laten staan of kun je nachtverlaging toepassen? Je ontdekt hier hoe het zit!

Vloerverwarming altijd aan? Afhankelijk van het soort vloerverwarming!

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag ‘Moet vloerverwarming altijd aan staan?’ Er bestaan namelijk verschillende soorten vloerverwarming. Zo heb je elektrische vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming bestaat vaak uit matjes met daarin de kabels verwerkt. Deze manier van verwarmen kun je toepassen in kleine ruimtes zoals een badkamer of als bijverwarming. Elektrische verwarming zet je vaak aan vlak voordat je deze wilt gebruiken. Heb je de verwarming niet nodig, dan zet je deze uit.

Watergedragen vloerverwarming kun je goed gebruiken als hoofdverwarming. Deze soort kent veel verschillende varianten. Je hebt misschien al wel eens gehoord van traditionele systemen, systemen waarbij je moet frezen en lageopbouwsystemen. Het ligt aan de soort vloerverwarming of je die altijd aan moet laten staan of niet. We leggen je eerst uit hoe het zit met die verschillende soorten vloerverwarming, dan begrijp je daarna meteen waarom ze niet allemaal hetzelfde werken:

  • Traditionele systemen worden vaak tijdens de bouw van een woning geplaatst en liggen doorgaans 5 tot 7 cm onder de afwerkvloer. De verwarmingsbuizen die worden gebruikt hebben meestal een diameter van 14 of 16 mm en liggen zo’n 15 cm van elkaar vandaan.
  • Bij frezen worden er met een freesmachine in het beton/zandcement gleuven gemaakt die 10 tot 15 cm van elkaar vandaan liggen. Daar komen vervolgens de verwarmingsbuizen met een diameter van 12 mm in te liggen. Deze gleuven kunnen alleen worden gemaakt als er in de beton- of zandcementvloer geen leidingwerk of elektra in de weg ligt. De gleuven worden dicht gemaakt, waarna je er een afwerkvloer op kunt plaatsen.
  • Lageopbouw-vloerverwarming is een soort vloerverwarming die bovenop een (bestaande) ondervloer wordt gelegd. Deze werk je af met vulmassa en komt uit op een totale hoogte van 1,5 cm. In dit geval ligt de verwarmingsbuis slechts 2,25 mm onder de afwerkvloer. De verwarmingsbuizen van een lageopbouw-systeem liggen al vanaf 7,5 cm van elkaar vandaan en hebben een diameter van 10 mm.

Vloerverwarming altijd aan? Afhankelijk van de afstand!

Of vloerverwarming dag en nacht aan moet staan heeft hoofdzakelijk te maken met twee punten:

  1. Hoe ver liggen de vloerverwarmingsbuis en de afwerkvloer van elkaar vandaan?
  2. Hoe ver liggen de verwarmingsbuizen van elkaar vandaan?

Hoe kleiner het antwoord bij beide vragen, hoe groter de kans is dat je het systeem niet altijd aan hoeft te laten. Als er maar een hele dunne laag tussen de vloerverwarmingsbuizen en je afwerkvloer ligt, komt de warmte snel in de ruimte terecht. Als de buizen daarnaast dicht bij elkaar liggen, is de warmtespreiding veel egaler.

Bij een traditioneel systeem duurt het daarom lang voordat de vloerverwarming is opgewarmd. De warmte moet eerst door een betonlaag van 5 tot 7 centimeter heen. Dit kan zelfs wel 3 tot 5 uur duren. Zet je de vloerverwarming dan bijvoorbeeld in de avond uit, dan koelt je huis ‘s nachts af. Het duurt ‘s ochtends dan heel lang voordat het weer aangenaam warm is. Je kunt wel instellen dat de verwarming ‘s nachts vast aanspringt, maar dat moet dan zo vroeg, dat je net zo goed het systeem de hele nacht aan kunt laten staan. Om deze reden doen veel mensen met een traditioneel systeem dat dan ook.

Bij frezen is de opwarmtijd van de vloerverwarming sneller dan bij traditionele vloerverwarming. Vaak liggen de verwarmingsbuizen dichter bij elkaar en ook de afwerkvloer ligt dichterbij. Het kan voorkomen dat het comfort en de warmte niet op alle plekken op de vloer even goed worden ervaren. Bij frezen komt het namelijk voor dat er ‘cold spots’ in de vloer zitten. Op deze cold spots liggen de verwarmingsbuizen te ver van elkaar vandaan, omdat de freesmachine ze niet dichter bij elkaar krijgt. Afhankelijk van hoe de vloerverwarming gefreest is, kun je een opwarmtijd vanaf ongeveer 1,5 uur realiseren. 

Bij een lageopbouw-systeem is de opwarmtijd van de ruimte vaak slechts 30 tot 45 minuten. Hierdoor kun je deze in de nacht gerust op 18 graden zetten. Een uur voordat je gebruikt wilt maken van de vloerverwarming stel je in dat deze op jouw voorkeurstemperatuur komt. Hierdoor hoef je de vloerverwarming niet aan te laten staan ‘s nachts.

De voordelen van nachtverlaging

Waarom zou je vloerverwarming eigenlijk niet gewoon altijd aan laten staan? Wat is het voordeel van nachtverlaging bij een vloerverwarming? Kort gezegd: energiebesparing. Je primaire warmtebron zoals een cv-ketel is niet de hele tijd bezig met energie opwekken. Een duurzame actie én een lagere energierekening dus!

De systemen van WARP Systems

Bij WARP Systems vind je twee lageopbouw-vloerverwarmingssystemen: ons droogbouw systeem SpeeTherm en ons natbouw systeem SpeeTile. Het zijn zelfs de dunste systemen op de markt! Ze verwarmen in 30 tot 45 minuten de ruimte, zodat je gerust je verwarming ‘s nachts kunt verlagen. De systemen van WARP Systems zijn dus duurzaam en goed voor je portemonnee. Benieuwd of vloerverwarming van WARP Systems iets voor jou is? Vraag dan hieronder direct geheel vrijblijvend een offerte aan!

Offerte op maat voor jouw situatie

Vraag je offerte aan en ontvang deze binnen 1 werkdag!

WARP Systems voor al jouw vragen

Advies nodig? Wij maken het je graag makkelijk, dus stel gerust je vraag aan één van onze specialisten. Onze experts zijn beschikbaar van 09.00 tot 17:00. 

Marloes van WARP aan de telefoon
Scroll naar boven