8.9

Soorten vloerverwarming: wat past bij jouw situatie?

Ben je op zoek naar vloerverwarming? Dan is het goed om te weten welke soorten vloerverwarming er zijn. Over het algemeen heb je de keuze uit natbouw en droogbouw systemen en is er een verdeling tussen elektrische en watergedragen vloerverwarming. Welke soort past bij jouw situatie? We leggen je uit wat de verschillen zijn, zodat je de juiste keuze kunt maken!

Wanneer kies je welke soort vloerverwarming?

Welke soort vloerverwarming bij jouw situatie past, hangt af van een aantal factoren. Gaat het bijvoorbeeld om een nieuwbouw woning of een renovatie project? Ook kijk je naar het soort ondervloer (bijvoorbeeld hout of zandcement), hoeveel gewicht de ondervloer aankan en de opbouwhoogte. Dat is de ruimte die beschikbaar is om de vloerverwarming te plaatsen. We lopen hieronder alle soorten vloerverwarming langs en bespreken daarbij deze aspecten.

soorten vloerverwarming natbouw

Natbouw vloerverwarming

Bij natbouw vloerverwarming komt er, zoals de naam al doet vermoeden, een natte laag over je vloerverwarming heen. Zo wordt deze vlak en plaats je er vrijwel elke gewenste afwerkvloer overheen. Natbouw vloerverwarming kun je onderverdelen in twee categorieën: elektrische en watergedragen vloerverwarming. Bij elektrische vloerverwarming wordt – zoals de naam al suggereert – de vloer verwarmd door middel van elektriciteit. Bij watergedragen vloerverwarming wordt er warm water door vloerverwarmingsbuizen geleid. Deze buizen koppel je door middel van een verdeler aan bijvoorbeeld een cv-ketel of warmtepomp.

Elektrische natbouw vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming gebruik je meestal als bijverwarming; naast je hoofdverwarmingssysteem dus. Elektrische vloerverwarming bestaat vaak uit matten, die je door middel van een natte laag in de ruimte verwerkt. Bijna alle afwerkvloeren kunnen hier overheen worden geplaatst. Een badkamer of een studeerkamer, waar niet altijd of juist extra warmte gewenst is, is de ideale plekken voor dit soort vloerverwarming. De opbouwhoogte is afhankelijk van de leverancier.

Watergedragen natbouw vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten watergedragen vloerverwarming:

Traditionele vloerverwarming

Dit type verwarming wordt vaak tijdens de bouw van een woning aangelegd. Dit gebeurt in de zandcement/betonnen ondervloer. Omdat de vloerverwarming tijdens de bouw al wordt geplaatst scheelt dat tijd en kosten. Waar je wel rekening mee moet houden is de diepte van de vloerverwarming. Traditionele vloerverwarming wordt meestal zo’n vijf tot zeven centimeter diep geplaatst. Dit betekent dat het langzaam opwarmt en vaak dag en nacht aan moet blijven staan. Bij deze vorm van vloerverwarming zijn bijna alle afwerkvloeren mogelijk.

Noppenplaten, tackersystemen en draadstaalmatten

Deze soorten vloerverwarming worden elk iets anders aangebracht, maar allemaal afgewerkt met bijvoorbeeld een anhydriet of een zandcement dekvloer met ongeveer dezelfde hoogte (vanaf ongeveer 4 cm). De vloerverwarmingsbuizen worden tussen noppen in een plaat aangebracht, met tackers op een isolatieplaat vastgemaakt of aan draadstaalmatten vastgebonden. Hoe dieper de verwarming in de vloer ligt, hoe langer het duurt voordat de vloer en de ruimte zijn opgewarmd, en hoe meer energie er wordt verbruikt. Deze soort vloerverwarming pas je meestal op een betonnen/zandcement ondervloer toe. Vrijwel elke afwerkvloer is mogelijk en je past ze toe bij zowel nieuwbouw als renovatie/verbouwen.

Infrezen

Ook wel frezen genoemd, pas je meestal toe bij verbouwingen. Met een speciale machine worden er sleuven in een zandcement/betonnen vloer gefreesd, waar de vloerverwarmingsbuizen in komen te liggen. Het geheel wordt vervolgens afgewerkt met een laag egaline, waarna je bijna elke afwerkvloer kunt kiezen. Bij infrezen moet je wel rekening houden met stof en puin en eventuele koude plekken. Die ontstaan daar waar de vloerverwarmingsbuizen te ver van elkaar vandaan liggen, omdat dit niet anders mogelijk was door de infreesmachine.

Lage opbouw vloerverwarming

Dit is, zoals bij het systeem van WARP Systems, is de nieuwe generatie vloerverwarming. Deze combineert een opbouwhoogte van slechts 1,5 centimeter met een licht gewicht. Daardoor is het systeem niet alleen geschikt voor een betonnen ondervloer, maar ook voor (stabiele) houten ondervloeren. Dat past goed bij nieuwbouw- en renovatieprojecten en verbouwingen waar weinig opbouwhoogte beschikbaar is. Doordat de vloerverwarming dicht bij de afwerkvloer ligt is deze snel warm en hoef je deze alleen aan te zetten wanneer dat nodig is. Nachtverlaging is mogelijk en je verbruikt niet onnodig energie.

soorten vloerverwarming droogbouw

Droogbouw vloerverwarming

Het belangrijkste kenmerk van droogbouw vloerverwarming is dat deze afgewerkt moet worden met een ‘droge’ zwevende afwerkvloer. Er komt dus geen lijm of ander smeersel aan te pas. Droogbouw vloerverwarming kunnen we, net als natbouw vloerverwarming, onderverdelen in twee categorieën: elektrische en watergedragen vloerverwarming.

Elektrische droogbouw vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming wordt vaak als natbouw systeem geplaatst, maar is er ook voor droogbouw. Deze is geschikt als bijverwarming en werk je bijvoorbeeld af met een laminaatvloer. Als de vloerverwarming door het gebruik van extra lagen boven op de vloerverwarming verstevigd wordt, kunnen ook andere (natte) vloerafwerkingen worden geplaatst. Welke ondergrond hiervoor geschikt is hangt af van de leverancier. Deze soort vloerverwarming is geschikt voor renovatie en verbouwen.

Watergedragen droogbouw vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten watergedragen droogbouw vloerverwarming, maar de meeste komen met elkaar overeen. Het zijn platen (bijvoorbeeld van EPS-materiaal) met sleuven waar stalen of aluminium platen in worden gelegd met daarin de verwarmingsbuis. Deze soorten vloerverwarming moeten afgewerkt worden met een zwevende afwerkvloer zoals laminaat of niet-verlijmd parket. Verstevig je de vloerverwarming aan de bovenkant, dan kan er ook een natte afwerklaag worden geplaatst. Let op dat hierdoor wel de totale hoogte van de vloerverwarming omhoog gaat. Deze systemen zijn geschikt voor betonnen ondervloeren, maar in het geval van WARP Systems ook voor houten ondervloeren die niet stabiel hoeven te zijn. Deze systemen worden meestal toegepast in renovatieprojecten of verbouwingen.

Kies het systeem dat past bij jouw situatie

Je weet nu welke soorten vloerverwarming er zijn en met welke aspecten je rekening moet houden. Is er een systeem waar jouw voorkeur naar uitgaat? En wil je hierover graag advies op maat? Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Offerte op maat voor jouw situatie

Vraag je offerte aan en ontvang deze binnen 1 werkdag!

Offerte op maat voor jouw situatie

Contact met expert, beschikbaar van 09.00 tot 17:00

Scroll naar top