NIEUW: SpeeTile 10 DIY pakket. Klik hier!
8.9

Hoekwoning uit 1988 SpeeTherm 15

iconen-warp-systems

Projectsamenvatting

In deze woning heeft een particulieren klant zelf 69m² van het SpeeTherm 15 systeem geïnstalleerd op een betonnen ondergrond met een laminaat vloer als afwerking.

In wat voor soort woning heb je jouw verwarmingssysteem gelegd?
Hoekwoning van een typische jaren 90 wijk, bouwjaar 1988.

Uit hoeveel personen bestaat je huishouden?
4 personen (2 volwassenen, 2 tieners) en 2 katten.

Hoe ben je in aanraking gekomen met WARP Systems?
Via de energiecoach van de gemeente Katwijk. Die kwam met de folder van dit systeem na een interessant en informatierijk gesprek.

Waarom heb je er voor gekozen om laagtemperatuur watergedragen (vloer)verwarming/koeling aan te schaffen?
We waren op zoek naar een vloerverwarming die niet in het beton gegoten zou worden. De reden hiervoor is drieledig:
1) We wilden een systeem dat je als een “cv installatie met radiatoren” makkelijk kan reguleren qua temperatuur. Dat je deze in de nacht lager kan zetten en naar behoefte in kan stellen wanneer de temperatuurverhoging/verlaging nodig is. Bij een traditionele vloerverwarming die in het beton gefreesd ligt, kan dit niet. En moet je meer naar een constante temperatuur toe die zeer traag in te regelen is. Met de hoge energieprijzen, is dit een dure en niet duurzame oplossing.
2) Daarnaast is de “ traditionele vloerverwarming” gebaseerd op het bufferidee. Je warmt je vloer/betonlaag op en vanuit deze buffer verwarm je vervolgens het huis. We hebben van veel ervaringsdeskundigen gehoord dat dit effect helemaal niet als prettig wordt ervaren. In Nederland schommelt de temperatuur op de dag zelf behoorlijk. Als het dan buiten warm is, zit je ook nog met een warme betonbuffer die warmte afgeeft. Het wordt dan dubbel zo warm in huis. Kortom, slecht te reguleren.
3) We willen op de toekomst voorbereid zijn en een laagtemperatuur systeem aanbrengen die kan verwarmen en koelen. Zodat als we in de toekomst een warmtepomp of alternatief gaan installeren, wij hier klaar voor zijn.

Vind je verduurzamen belangrijk? Waarom wel of niet?
Verduurzamen is erg belangrijk. We delen onze planeet (aarde) met veel mensen en moeten deze beschermen en zo goed mogelijk (be)houden voor onze kinderen en kleinkinderen, etc. Klimaatverandering is duidelijk zichtbaar: aardbevingen, droogte, overstromingen, branden etc. We vragen te veel van onze aarde. Als wij ons steentje kunnen bijdragen door te verduurzamen, dan doen we dat heel graag!

Heb je nog specifieke wensen voor in de toekomst op het gebied van verduurzamen?
Helaas hebben we niet genoeg geld om alle wensen te volbrengen, maar graag zonnepanelen, warmtepomp om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ons WARP systeem, hydrobag, vervangen van kozijnen en het glas en het dak isoleren.

Wie of wat heeft je er van overtuigd om te kiezen voor zelfinstallatie?
Wij zijn beiden handig en onze kinderen ook, dus dit klushuis hebben we zelf een complete make over gegeven. Eerst hebben we alles tot het beton weer gestript en daarna alles weer opgebouwd. Een waardevol familieproject waarbij een ieder zijn talent kan laten zien. Tevens willen we aan onze kinderen meegeven dat niets onmogelijk is en je met gemeenschappelijke inzet veel kan bereiken.
Jullie systeemkeuzetest, overzichtelijke website, de duidelijke handleidingen en zeer informatieve filmpjes gaven ons alleen maar meer overtuiging en zin om zelf aan de slag te gaan. Bedankt daarvoor! Het was erg leuk om te doen!

Hoe heb je over het algemeen de installatie van het systeem ervaren?
Door het goed opgezette legplan (waarvoor nog hartelijk dank!!) , de duidelijke handleiding en filmpjes, is alles makkelijk gegaan. Zelfs onze dochter is zelfstandig aan de slag gegaan met de frames knippen en slangen leggen.
Sommige tools hadden we al in huis, andere hebben we zelf gemaakt, zoals de slangenroller.

Welke punten gingen eenvoudiger dan gedacht?
De aluminium profielen knippen ging vrij vlot en eenvoudig. De slangen plaatsen in de profielen ging makkelijk als je de slang netjes afrolde in de juiste richting. Ook de heatfoil aanbrengen ging erg makkelijk en was zo gebeurd

Bij welke punten was extra inspanning nodig?
1) Een continu aandachtspunt was het vermijden van het indrukken van de isolatieplaten en aluminiumplaten. Door het eroverheen lopen of op je knieën te zitten, deuk je het materiaal in. We hebben op een gegeven moment houten loopplaten gebruikt en voor onder je knieën grote kussens. Dat ging beter, maar wel bewerkelijker dan gedacht.
2) Het infrezen van het slangenprofiel in de isolatieplaat duurde velen malen langer dan verwacht. Je moest vaak wachten totdat de tool weer was afgekoeld om het volgende stuk te kunnen doen.
3) Op sommige punten kwamen teveel rondingen van de slangen bij elkaar waardoor de opwaartse kracht ervoor zorgde dat het geheel (slang en isolatieplaat) omhoog kwam. Dit hebben we opgelost door zware elementen op deze punten aan te brengen. Deze hebben we tijdens het aanbrengen van de afwerkvloer weer weggehaald.

Heb je gebruik gemaakt van de montagehulpmiddelen en montage instructievideo’s? Zo ja, in hoeverre waren deze behulpzaam?
We hebben gebruik gemaakt van hulpmiddelen, maar die hadden we zelf al in huis of kunnen lenen.
De video’s hebben we veelvuldig bekeken en dat heeft goed geholpen om alles zelf vakkundig te kunnen doen!

Offerte op maat voor jouw situatie

Vraag je offerte aan en ontvang deze binnen 1 werkdag!

Offerte op maat voor jouw situatie

Contact met expert, beschikbaar van 09.00 tot 17:00

Scroll naar boven