8.8

Koelen met vloerverwarming? Eindelijk een toekomstbestendige oplossing!

Ja u leest het goed koelen met vloerverwarming. En koelen is niet iets waar normaal gesproken aan wordt gedacht bij het woord verwarming. Toch is dit met laagtemperatuur watergedragen vloerverwarming te realiseren. Hierbij is wel de combinatie met een warmtepomp nodig.

 

Voordelen van koelen via vloerverwarming

Er zitten meerdere voordelen aan koelen via vloerverwarming. Allereerst is comfort een groot voordeel. Op een warme zomerdag kan vloerverwarming ervoor zorgen dat de temperatuur in een huis of kantoorpand wel 5° lager liggen dan de gemiddelde ruimte temperatuur.

 

Neem bijvoorbeeld een warme zomerdag waarbij de buiten temperatuur 38° is. In een ruimte zoals een woonkamer waar niet wordt gekoeld, zal de temperatuur ongeveer 28° zijn. Gaan we deze ruimte vervolgens koelen met vloerverwarming, wordt de ruimte temperatuur verlaagd naar ± 23°.

 

Dit voelt enorm aangenaam en verkoelend aan. Wel kan een koud aanvoelende vloer als nadeel worden ervaren. In dit geval is de combinatie met wand- en/of plafondverwarming ideaal. In de zomer kan de vloerverwarming worden uitgeschakeld en kan de wand- en/of plafondverwarming worden ingezet als koelsysteem.

 

vloerverwarming slaapkamer leggen

Maar ook voor onze gezondheid zitten er voordelen aan koelen. Een groot deel van ons leven brengen we thuis of bijvoorbeeld op het werk in een kantoorpand door. Zodra we in deze ruimtes aangename omgevingstemperaturen creëren, gaan we ons beter voelen en gaat onze productiviteit omhoog. Verder is koelen via vloerverwarming zeer voordelig. Afhankelijk van het soort warmtepomp zijn de kosten van koelen per jaar relatief laag.

 

Watergedragen vloerverwarming

Er bestaan verschillende soorten vloerverwarmingssystemen. De bekendste hiervan zijn traditionele en elektrische vloerverwarming. Helaas zijn deze opties vaak niet het energiezuinigste. Zo gebruikt traditionele vloerverwarming een relatief hoge watertemperatuur rond de 40° Celsius om een ruimte op de juiste temperatuur te verwarmen. Om het water tot 40° Celsius te verwarmen wordt veel energie verbruikt. Ook reageert dit systeem traag waardoor deze in de meeste gevallen dag en nacht aanstaat. Elektrische vloerverwarming daarentegen gebruikt, zoals de naam al suggereert elektriciteit om een ruimte te verwarmen. Helaas ligt het stroomverbruik van elektrische vloerverwarming nog relatief hoog.

 

 

Gelukkig is er een energiezuinig alternatief voor deze vloerverwarmingssystemen: laagtemperatuur watergedragen vloerverwarming. Een hele mond vol, maar zeker energiezuinig. Deze verwarmingssystemen zoals bijvoorbeeld het SpeeTile en SpeeTherm systeem werken met een watertemperatuur van 32°- 35°. Deze lage watertemperatuur wordt gerealiseerd, omdat de systemen dicht onder het oppervlakte liggen door de lage opbouwhoogte (15mm). Ook reageren deze systemen snel (30 minuten) op warmte vraag, waardoor deze niet dag en nacht hoeven aan te staan. Op deze manier wordt er minder energie verbruikt om een aangename temperatuur in een ruimte te creëren.

 

 

Warmtepomp

Met de meeste gevallen kunnen warmtepompen naast verwarmen ook energiezuinig koelen. In het geval van een lucht/lucht warmtepomp is dit helaas niet mogelijk. Deze warmtepomp is te vergelijken met een soort airco en werkt enkel met warme/koude lucht in plaats van water. De werking op het gebied van koelen met betrekking tot verschillende warmtepompen zijn hieronder kort beschreven.

 

Lucht/Water warmtepomp
Deze soort warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en geeft dit af aan water. Dit maakt het mogelijk om ruimtes te verwarmen en koelen met watergedragen vloerverwarming. Bij koelen stroomt het koude water door de vloerverwarmingsbuizen, dit zorgt ervoor dat ruimtes wordt afgekoeld.

 

Hybride warmtepomp
Een Hybride warmtepomp is een combinatie van bovenstaande Lucht/Water warmtepomp en een hr-ketel (hoogrendementsketel). In de basis is de werking van deze warmtepomp ook hetzelfde. Het verschil zit hem in de extreme winterdagen waar de warmtepomp de warmte vraag niet aan kan. In dit geval zorgt de hr-ketel voor warmte. Het koelen in combinatie met vloerverwarming werkt gelijk.

 

Water/Water warmtepomp
Bij een Water/Water warmtepomp worden de buizen van de warmtepomp horizontaal onder de grond geïnstalleerd. Energie wordt hierbij opgewekt uit grondwater in plaats van lucht. Ook in dit geval kan de energie die wordt opgewekt worden afgegeven aan een laagtemperatuur watergedragen vloerverwarmingssysteem. Dit zorgt ervoor dat ruimtes worden verwarmd of gekoeld.

 

Bodem/Water warmtepomp
Een bodem/Water warmtepomp is een zogeheten gesloten systeem met buizen die verticaal en relatief diep onder de grond worden geïnstalleerd. De warmtepomp is gesloten doordat er een vloeistof continu door de buizen stroomt die niet wordt vervangen. Door deze vloeistof wordt energie opgewekt die ervoor zorgt dat warmte of kou wordt gecreëerd.

 

Koelen met vloerverwarming

Kort samengevat: koelen met watergedragen laagtemperatuur vloerverwarming is toekomstbestendig. Niet alleen voor de portemonnee, ook voor de kwaliteit van ons leven. Het comfort in een ruimte wordt verhoogd, zeker wanneer de combinatie met wand- en/of plafondverwarming wordt gemaakt. Dit alles wel in combinatie met een warmtepomp.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Offerte op maat voor jouw situatie
Vraag je offerte aan en ontvang deze binnen 1 werkdag!
WARP Systems voor al jouw vragen
Contact met expert, beschikbaar van 09.00 tot 17.00
Marloes Soederhuizen - Contact met WARP systems
Scroll naar top