8.8

De Voor- En Nadelen Van Elektrische Vloerverwarming

Een ruimte kan op verschillende manieren worden verwarmd. Sinds een aantal jaren is vloerverwarming een populaire keuze in woningen. Benieuwd naar de verschillende opties als het gaat over vloerverwarming? In deze blog zijn de ins en outs en de voordelen en nadelen van elektrische vloerverwarming beschreven. (WARP Systems produceert en levert uitsluitend watergedragen verwarmingssystemen)

 

Wat is elektrische vloerverwarming?

 

Bij elektrische vloerverwarming wordt doormiddel van elektriciteit een vloer opgewarmd. Via deze stralingswarmte wordt vervolgens de desbetreffende ruimte verwarmd. Dit proces werkt via verwarmingselementen die onder de vloer worden geplaatst. Er zijn drie verschillende soorten elektrische vloerverwarming:

 • Kant-en-klare matten waar de verwarmingskabel in is verwerkt. Deze maten zijn vaak maar een paar millimeter dik en zijn verkrijgbaar in vaste lengtes. De verwarmingskabel kan achteraf niet worden ingekort.
 • Verwarmingsfolie waar verwarmingselementen in zijn verwerkt. Deze folie is vaak maar 3-4 mm dik en moet op een specifieke ondergrond worden aangebracht.
 • Verwarmingskabels die doormiddel van frezen in de bestaande vloer worden gelegd.

De voordelen van elektrische vloerverwarming

 

 • In combinatie met bijvoorbeeld zonnepanelen kan het gebruik van elektrische vloerverwarming voordelig zijn. Zonnepanelen kunnen (een deel van de) energie opwekken die nodig is voor het verwarmen. Hierdoor kunnen de gebruikskosten voordelig uitpakken in sommige gevallen.

 • Afhankelijk van het type elektrische vloerverwarming is deze relatief eenvoudig te installeren. Vaak kan de vloerverwarming zoals bij de matten, bovenop een bestaande tegelvloer worden aangelegd. Ook hoeft de elektrische vloerverwarming alleen aan het elektriciteitsnetwerk te worden aangesloten.

 • Zoals eerder benoemd is er bij elektrische vloerverwarming sprake van stralingswarmte. Dit zorgt voor weinig luchtcirculatie waardoor stof zich minder snel verplaatst. Dit is voordelig voor je gezondheid, zeker bij allergieën. Bij radiatoren is deze luchtcirculatie bijvoorbeeld wel hoog.

 • Elektrische vloerverwarming ligt relatief dicht onder de gekozen afwerkvloer. Hierdoor warmt de vloer en de ruimte snel Ook is de verwarming zelf dun waardoor de totale opbouwhoogte laag is.

 • Door het toepassen van elektrische vloerverwarming in bepaalde ruimtes zijn radiatoren overbodig. Hierdoor wordt er meer vrijheid gecreëerd voor het inrichten van je woning.

 • Indien er meerdere verwarmingselementen zijn geplaatst onder de vloer kunnen deze afzonderlijk van elkaar worden geregeld. Zo kun je zelf de gewenste temperatuur regelen per locatie. Ook kan de temperatuur van de vloer worden bepaald, in plaats van enkel de ruimte temperatuur.

 

De nadelen van elektrische vloerverwarming

 

 • In de meeste gevallen is elektrische vloerverwarming geschikt voor kleinere ruimtes waar niet constant gebruik van wordt gemaakt. In enkele gevallen (verschilt per producent) is elektrische vloerverwarming ook geschikt voor grotere ruimtes.

 • Vaak is elektrische verwarming geschikt als bijverwarming en niet als hoofdverwarming.

 • Door het gebruiken van elektrische vloerverwarming wordt er relatief veel extra energie In het geval van zonnepanelen kan het zo zijn dat alle opgewekte energie voor de verwarming wordt gebruikt. Ook kan het voorkomen dat de opgewekte energie niet voldoende is.

 • Er is geen mogelijkheid om een totaal systeem te creëren aangezien de elektrische verwarmingssystemen niet geschikt zijn voor wanden en plafonds.
 • Aangezien de systemen op basis van elektriciteit werken en niet watergedragen zijn is er geen mogelijkheid om te koelen met de systemen. In het geval van watergedragen vloerverwarming is dit wel mogelijk.

 • De systemen hebben een relatief hoog risico om te beschadigen. Bij de verwarmingsfolie kan er bijvoorbeeld indien nodig, niet in de vloer worden geboord. Dit zal de folie beschadigen en de werking verminderen of stoppen. Bij het plaatsen van de afwerkvloer moet hier extra rekening mee worden gehouden.

MET WARP GROEN BEN OOK JIJ TOEKOMSTBESTENDIG!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Offerte op maat voor jouw situatie
Vraag je offerte aan en ontvang deze binnen 1 werkdag!
WARP Systems voor al jouw vragen
Contact met expert, beschikbaar van 09.00 tot 17.30
Marloes Soederhuizen - Contact met WARP systems
Scroll naar top