Ga goed voorbereid aan de slag met vloerverwarming installeren aan de hand van een legplan. Bij de installatie van een vloer-, wand- of plafondverwarmingssysteem is het aanleggen van de verwarmingsbuis natuurlijk een belangrijk onderdeel. Deze verwarmingsbuis kun je in verschillende lengtes en soorten patronen aanleggen. Het voordeel van het volgen van een legpatroon voor vloerverwarming is dat je de verwarmingsbuis zo optimaal mogelijk kan inzetten. Wat is een legplan precies, hoe leg je met een legplan vloerverwarming (0f wand- of plafondverwarming) en welke soorten legpatronen zin er? Je ontdekt het hier.
Wat je in deze blog gaat lezen:
De verwarmingsbuis
Een verwarmingsbuis bestaat uit verschillende diktes en lengtes. Zo is de SpeeTube van WARP Systems bijvoorbeeld verkrijgbaar in een 10 of 12 mm variant, maar er zijn ook verwarmingsbuizen van 14 of 16 mm dik verkrijgbaar. Ongeacht welke verwarmingsbuis er wordt gebruikt bij een installatie, het is altijd belangrijk dat de buis niet knikt en dat de juiste lengte van bijvoorbeeld maximaal 80 meter wordt aangehouden. Is de verwarmingsbuis geknikt, dan is de kans groot dat er geen water meer doorheen kan stromen en dat deze gaat lekken.
Legpatroon vloerverwarming: 3 soorten
Over het algemeen zijn er 3 verschillende patronen om een verwarmingsbuis aan te leggen. Een Meanderpatroon een Dubbel Meanderpatroon en een Slakkenhuispatroon. Deze patronen hebben elk hun eigen kenmerken welke hieronder staan toegelicht. Door gebruik te maken van een legplan weet je hoe je deze patronen inzet voor jouw vloerverwamring. Het juiste patroon zorgt dat de verwarmingsbuis zo optimaal mogelijk wordt aangelegd, waardoor een egale warmtespreiding wordt gecreëerd.
In de voorbeelden hieronder is gewerkt met rode (warme) en blauwe (koude) lijnen in het SpeeTile systeem van WARP Systems waar de verwarmingsbuizen 75 mm van elkaar vandaan liggen. In werkelijkheid is het verschil in temperatuur tussen het aanvoer en retour water slechts een aantal graden. Hierdoor is de blauwe lijn niet daadwerkelijk koud water.
Legpatroon 1: het Meanderpatroon
Het Meanderpatroon is één van de bekendste legpatronen die wordt toegepast. Zoals in de afbeelding hiernaast te zien wordt de verwarmingsbuis in lussen naast elkaar geplaatst. De betekenis van meander is ook lussen die in een natuurlijke waterloop ontstaan. Doordat de verwarmingsbuis direct naast elkaar wordt aangelegd is te zien dat de warme en koude plekken niet gelijk verdeeld zijn. Dit is de reden dat dit legpatroon tegenwoordig niet vaak gebruikt wordt voor vloerverwarming. Wel kan dit legpatroon effectief worden ingezet, zodra er op een plek, zoals onder een raam extra warmte gewenst is om koudeval tegen te gaan.


Legpatroon 2: Dubbel Meanderpatroon
Het Dubbel Meanderpatroon is een vrijwel onbekend legpatroon, maar is zeker voor zelf installatie een zeer effectieve en makkelijke aanleg manier. In tegenstelling tot het Meanderpatroon worden hier bredere lussen gemaakt, waardoor de aanvoer- en retourleidingen egaler verspreid zijn. Ook is dit legpatroon makkelijk aan te leggen. Zo kan je op de helft van je totale buislengte terug lopen om uiteindelijk de juiste groepslengte te creëren. Hierdoor hoef je vooraf niks uit te meten en kan je makkelijk 2 groepen verwarmingsbuis op een splitter aansluiten. 2 groepen die op een splitter worden aangesloten moeten altijd dezelfde lengte zijn.
Legpatroon 3: het Slakkenhuispatroon
Het Slakkenhuispatroon is het meest gebruikte legpatroon voor vloerverwarming. Zoals in de afbeelding hiernaast te zien wordt de verwarmingsbuis in een soort spiraalvorm aangelegd. Dit zorgt ervoor dat de aanvoer- en retourleidingen naast elkaar lopen. Een nadeel van het slakkenhuispatroon is dat op voorhand gemeten moet worden hoe lang een breed het te gebruiken oppervlakte is. Het is dus tijdens het aanleggen niet mogelijk om zonder te meten de juiste groepslengte te krijgen. Dit kan zeker voor de eerste keren een lastige klus zijn. Ook bij het gebruik van een legplan ben je met dit legpatroon minder flexibel als er eventuele obstakels en wijzigingen zijn.

Legpatroon vloerwarming installatie
Een legplan is een hulpmiddel bij het aanleggen van je verwarmingssysteem en verwarmingsbuis. Op deze plattegrond is te zien hoe de verwarmingsbuizen aangelegd kunnen worden in een ruimte. Deze tekening kan voor elke plattegrond worden gemaakt. In de afbeelding hiernaast is een voorbeeld weergegeven.
In een legplan wordt rekening gehouden met de buislengte en groepen die eventueel op een splitter koppeling moeten worden aangesloten. Ben je van plan zelf je vloerverwarming te installeren? Dan is een legplan zeker een handig hulpmiddel. Houdt er wel rekening mee dat het legplan een leidraad is. Het kan zijn dat door obstakels in de ruimte de verwarmingsbuis anders moet worden aangelegd. Een legplan kunt u bij WARP Systems bestellen en wordt uitgetekend in een Dubbel Meanderpatroon indien er een plattegrond op schaal wordt aangeleverd.

Gratis legplan voor jouw vloerverwarming
Je weet nu welke soorten legplannen er zijn en met welke aspecten je rekening moet houden. Wil je jouw eigen legplan voor vloerverwarming (en wand-, of plafondverwarming) gratis downloaden?
> Legplan vloerverwarming downloaden