Vloerverwarming is een zeer comfortabele manier om je woning of kantoorpand te verwarmen. Ook bij verbouwingen kiezen steeds meer mensen voor deze optie. Wat je situatie ook is, er zijn altijd verschillende afwegingen die je moet maken als je kiest voor een bepaald vloerverwarmingssysteem. Ga je bijvoorbeeld voor vloerverwarming infrezen of matten? We verklappen het alvast: aan vloerverwarmingsmatten zitten meer voordelen dan aan infrezen. In deze blog ontdek je hoe het zit.
In deze blog lees je over:
Verschillende soorten vloerverwarming
Er zijn verschillende manieren waarop je een vloerverwarmingssysteem aan kunt leggen. Een opbouwsysteem is er hier één van. Dat is, zoals de naam al zegt, een systeem dat je opbouwt. Bij dit type systeem, en dan specifiek de variant lage-opbouwsystemen, maak je gebruik van vloerverwarmingsmatten. Wil je meer weten over alle soorten vloerverwarmingssystemen, lees dan hier verder.
Vloerverwarmingsmatten neerleggen of vloerverwarming infrezen?
Vloerverwarming infrezen is het tegenovergestelde van opbouw-vloerverwarming: bij infrezen maak je namelijk sleuven in de bestaande zandcementen vloer of tegels. In deze sleuven leg je de vloerverwarmingsbuis. Die smeer je met een tegellijm af of er komt een laagje vulmassa over heen. Bij een opbouwsysteem leg je het systeem in plaats van in de vloer op de vloer.
Waar kies je voor? Ga je voor vloerverwarming infrezen of matten? Een van de grote voordelen van opbouwsystemen ten opzichte van infrezen is dat je veel meer comfort ervaart. Je hebt bijvoorbeeld geen last van cold spots in de vloer die vaak voorkomen bij infrezen. Dit zijn plekken waar de vloerverwarmingsbuizen zo ver van elkaar vandaar liggen dat deze plekken minder warm aanvoelen. Die plekken ontstaan doordat je met een freesmachine, waarmee je de sleuven maakt, niet altijd elke bocht en hoek kunt maken.
De voordelen van vloerverwarmingsmatten
Bij lage-opbouwvloerverwarming gebruik je matten voor de constructie van de vloerverwarming. Het gaat hier trouwens om vloerverwarming die watergedragen is. Zo’n systeem sluit je daarom aan op een warmtepomp of cv-ketel. Wat zijn de voordelen van een systeem met vloerverwarmingsmatten?
1. Geschikt voor verbouwingen
De eerste vloerverwarmingssystemen in Nederland hadden een opbouwhoogte van zo’n 5 tot 7 centimeter. Dat gaat prima in een nieuwbouwwoning, maar bij verbouwen heb je die ruimte vaak niet zonder dat je bijvoorbeeld je deuren moet inkorten. Dat is nogal een gedoe.
Met vloerverwarmingsmatten heb je te maken met een opbouwhoogte van soms slechts 1,5 centimeter. Dat past bij een verbouwing dus veel sneller! Kies je voor een nieuwe afwerkvloer van bijvoorbeeld pvc, dan hoef je vaak helemaal niets in te korten.
2. Een compleet systeem
Kies je voor een systeem met vloerverwarmingsmatten, dan krijg je in principe altijd een compleet systeem, een totaaloplossing. Dat is niet altijd het geval met ander soort systemen als traditionele vloerverwarming of infrezen. Daar kan het zijn dat je alle losse onderdelen zelf bij elkaar moet kopen.
Het risico daarvan is dat je iets vergeet of dat onderdelen van verschillende merken niet helemaal goed op elkaar aansluiten. Een complete set, met alles daarin wat je nodig hebt, is dus veel handiger.
3. Gemakkelijk aan te leggen
Zeker als je vloerverwarming zelf gaan aanleggen, wil je natuurlijk een zo makkelijk mogelijk systeem. Vloerverwarmingsmatten leg je heel gemakkelijk neer, ze passen goed in elkaar en je kunt ze vaak ook eenvoudig op maat maken zodat het systeem altijd past. Je bent hierdoor weinig tijd kwijt aan snijden en uitmeten.
4. Egale warmtespreiding voor zo veel mogelijk comfort
In de vloerverwarmingsmatten is al van tevoren bepaald waar en hoe de verwarmingsbuizen precies moeten komen te liggen. Dat is makkelijk voor jezelf, want je legt ze altijd goed neer.
En dat is fijn achteraf: de afstand tussen de buizen is altijd precies goed, zodat je een egale warmtespreiding krijgt. Geen cold spots dus, maar overal evenveel warmte.

WARP Systems SpeeTile en SpeeTherm vloerverwarmingsmatten
Bij WARP Systems vind je twee lage-opbouwvloerverwarmingssystemen. De systemen zijn watergedragen en hebben een opbouwhoogte van slechts 1,5 cm. Beide systemen werken als constructie met een matten-/platensysteem.
SpeeTile is een natbouw systeem dat je afwerkt met een natte vulmassa. Het voordeel van SpeeTile is ons gepatenteerde klik-breek-schuif systeem. Hierdoor hoef je nooit vooraf te meten en is op maat snijden niet nodig.
SpeeTherm is een droogbouw systeem dat bestaat uit EPS-platen waar aluminium geleidingsplaten in komen.
Het voordeel van deze systemen is dat ze een licht gewicht hebben en snel reageren. Binnen 30 – 45 minuten is de warmte al voelbaar in de ruimte. Dat gaat veel sneller dan bij bijvoorbeeld traditionele systemen, waarbij je soms wel 4 tot 5 uur moet wachten voor het systeem op temperatuur is.
Daarbij zijn onze systemen lagetemperatuursystemen. Dit houdt in dat deze energiezuiniger zijn dan bijvoorbeeld radiatoren. Aansluiting kan op zowel een warmtepomp als cv-ketel.
Welke vloerverwarmingsmatten passen bij jou?
Benieuwd welke vloerverwarmingsmatten voor jouw situatie geschikt zijn? Maak dan gebruik van onze systeemkeuzetool. Zo ontdek je meteen wat past in jouw woning of pand.