Vloerverwarming: waar op letten?
De 5 belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen
Overweeg je de aanschaf van een vloerverwarmingssysteem voor in jouw woning? Dan is het handig om te weten waar je op letten moet. De vijf punten die je hieronder vindt, helpen je bij het maken van de juiste keuze. Zo weet je of vloerverwarming bij jouw woning past en welke aspecten je moet meenemen in de keuze voor het juiste vloerverwarmingssysteem.
Dit komt ter sprake:
1. Is je woning voldoende geïsoleerd?
Het isoleren van je woning is een belangrijke stap in het verduurzamen van je huis, maar het is ook van groot belang voor vloerverwarming. Wanneer een ruimte niet voldoende geïsoleerd is, ‘lekt’ de warmte er als het ware uit weg. Hierdoor moet je veel meer energie verbruiken om een ruimte warm te krijgen en houden. Hoe beter de isolatie, hoe langer de warmte binnen blijft en hoe minder energie er verbruikt wordt.

Oppervlakte | Warmteweerstand nieuwbouw | Warmteweerstand verbouwing |
---|---|---|
Dak | Rc 6 m2K/W | Rc 2 m2K/W |
Gevel | Rc 4,5 m2K/W | Rc 1,3 m2K/W |
Vloer | Rc 3,5 m2K/W | Rc 2,5 m2K/W |
Tabel: vloerverwarming waarop letten – RC-waarden
2. Welke primaire warmtebron is er in de woning?
Welke vloerverwarmingsverdeler je nodig hebt, hangt af van de primaire warmtebron die je hebt. Zo heb je vloerverwarmingsverdelers voor hoge wateraanvoer-temperaturen. Deze hebben een pompunit die het water mengt naar een lagere temperatuur. Ook heb je vloerverwarmingsverdelers zonder pompunit, die geschikt zijn voor lage wateraanvoer-temperaturen, zoals bij een warmtepomp.
3. Welke ondervloer ligt er in de woning?
Ondervloeren kunnen worden onderverdeeld in twee verschillende soorten: vormvaste ondervloeren en niet-vormvaste ondervloeren. Vormvaste ondervloeren zijn, zoals de naam al zegt, ondervloeren die hun vorm behouden. Voorbeelden hiervoor zijn beton, zandcement en andere harde materialen. Een niet-vormvaste ondergrond is bijvoorbeeld een houten ondervloer waar beweging in zit. Als derde optie kunnen sommigen isolatiematerialen ook dienen als ondergrond voor vloerverwarming.

Bekijk dus eerst welke soort ondergrond je hebt voordat je de keuze voor een vloerverwarmingssysteem maakt.
4. Hoeveel opbouwhoogte is er beschikbaar voor vloerverwarming?
Punt 4 en punt 5 hangen nauw met elkaar samen. Het is namelijk belangrijk dat je bepaalt hoeveel opbouwhoogte je beschikbaar hebt voor een vloerverwarmingssysteem. Hierbij moet je rekening houden met een eventuele afwerkvloer die ook nog geplaatst moet worden. Onderzoek hoeveel opbouwhoogte je in de woning/ruimte tot je beschikking hebt. Vervolgens kies je op basis hiervan een passend vloerverwarmingssysteem.
5. Welke afwerkvloer komt er over de vloerverwarming heen?
Afwerkvloeren kunnen worden verdeeld in de volgende categorieën:
- Verlijmde afwerkvloeren: bijvoorbeeld tegels of verlijmd pvc.
- Gegoten afwerkvloeren: bijvoorbeeld een gietvloer of epoxy vloer.
- Zwevende afwerkvloeren: je hebt stijve en drukvaste zwevende afwerkvloeren en niet-stijve en drukvaste afwerkvloeren. Een stijve en drukvaste afwerkvloer is bijvoorbeeld laminaat of parket.
Een niet-stijve en zwevende afwerkvloer is niet verlijmd pvc. Let op dat een zwevende afwerkvloer letterlijk zwevend wordt geplaatst: er komt dus geen lijm aan te pas.
De soort afwerkvloer die je kiest moet wel passen bij het juiste vloerverwarmingssysteem. Niet elk systeem kan namelijk gecombineerd worden met elke soort afwerkvloer. Het is dus handig om te bepalen welke afwerkvloeren je voorkeur hebben bij de keuze voor het juiste vloerverwarmingssysteem.
Vloerverwarming: waar op letten in jouw situatie?
Onthoud bij het aanschaffen van vloerverwarming waar je op letten moet. Zo weet je zeker dat je een systeem kiest dat perfect past bij jouw woning. Heb je nog vragen of twijfel je over welk systeem je nodig hebt in jouw situatie? Neem contact met ons op of vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte aan!