Vloerverwarming in de slaapkamer en op andere plekken in huis: veel mensen twijfelen erover. Die twijfels komen vooral voort uit allerlei misvattingen en vragen die bestaan over vloerverwarming, zoals:
- Moet vloerverwarming altijd aan blijven staan?
- Reageert vloerverwarming altijd traag?
- Kan vloerverwarming eigenlijk wel in de slaapkamer?
In het kort: de antwoorden op bovenstaande vragen zijn nee, nee en ja! Maar als vloerverwarming dus helemaal niet altijd aan hoeft te blijven staan en ook prima op de slaapkamer kan, hoe komt het dan toch dat zo veel mensen dat niet weten? Dat heeft te maken met het verschil tussen traditionele vloerverwarmingssystemen en de nieuwe, veel slimmere en flexibelere systemen die tegenwoordig bestaan. WARP Systems legt je uit hoe het zit.
Traditionele gedachte
Nog niet zo lang geleden was vloerverwarming in de slaapkamer of waar dan ook in huis nog geen gemeengoed. In de standaard bouw wordt een ruwe bouwvloer afgewerkt met een dikke zandcement laag van 7 tot 10 cm. In deze tijd zochten aannemers en huiseigenaren oplossingen met vooral een esthetische basis. Ze wilden in woon- en slaapkamers af van radiatoren en brachten de vloerverwarmingsbuizen daarom aan op de ruwe bouwvloer. Vervolgens ging er een dikke afwerklaag overheen: en zo was vloerverwarming geboren.
Sinds die tijd is er relatief weinig ontwikkeling geweest op het gebied van vloerverwarming. Waarschijnlijk komt het daardoor dat op dit moment het idee leeft dat voor vloerverwarming een dikke afwerkvloer nodig is. Die laag lijkt noodzakelijk om de vloer egaal te verwarmen.

Deze theorie klopt inderdaad bij het gebruik van dikke vloerverwarmingsbuizen die ver uit elkaar liggen. Bedenk daarbij dat zandcement een slecht geleidende isolerende laag is (een zogenaamde thermische brug) en de omgekeerde logica is geboren. Het resultaat: hoge watertemperaturen om voldoende vermogen en de juiste oppervlakte-temperatuur te krijgen en traag reagerende vloerverwarming. Het advies luidt daarom vaak: laat hem in je woon- of slaapkamer maar aanstaan, want anders duurt het veel te lang om de vloer elke keer weer warm te stoken.
Laag systeem, snelle reactie
Maar stel nu dat je het vloerverwarmingssysteem veel hoger in de vloer aanbrengt? Dan hoeft het systeem niet door een dikke, trage laag heen te stoken en is de vloer veel sneller warm!

Hoe zit het dan met de warmtespreiding? Als je een ander type afwerklaag gebruikt dan die traditionele dikke laag, zoals bijvoorbeeld SpeeTop vulmassa, dan zorgt dat voor een goed contact met de vloerverwarmingsbuis zonder isolerende luchtkamers. De warmtegeleiding van een dergelijke laag is ook vele malen beter. Door vervolgens de vloerverwarmingsbuizen onderling slechts 7,5cm uit elkaar te leggen en perfect over de vloer te verdelen, krijg je een egaal warmtebeeld.

Lage temperatuur – hoog rendement
We gaven het al eerder in deze blog aan: de temperatuur van het water moet relatief hoog zijn om door de dikke zandcement laag heen te stoken en voldoende vermogen af te geven. Deze temperaturen liggen standaard tussen de 40 en de 45 graden Celsius. Als je een warmtebron met een hoge watertemperatuur hebt, zoals een cv-ketel, dan is dat niet zo’n probleem. De mengverdeler mengt het water met een aanvoertemperatuur van 80 graden terug naar de benodigde 45 graden.
Nu we echter overschakelen naar energiezuinige lage temperatuur verwarmingssystemen, zoals een warmtepomp, is de watertemperatuur veel belangrijker. Het water wordt rechtstreeks vanuit een buffervat via een open verdeler door de vloerverwarming gepompt en niet eerst naar een lagere temperatuur teruggemengd.
Coëfficiënt of performance (C.O.P.)
Het rendement, de coëfficiënt of performance (C.O.P.) van een warmtepomp is omgekeerd evenredig aan de temperatuur van het water dat de warmtepomp moet maken. Met andere woorden: hoe lager je de watertemperatuur kunt instellen, hoe beter het rendement van de warmtepomp.
Breken met traditie: vloerverwarming slaapkamer is mogelijk
Traditionele vloerverwarming die diep in een dikke afwerkvloer ligt, zou bij gasloze en energieneutrale bouw vermeden moeten worden. In plaats daarvan gaat de voorkeur sterk uit naar vloerverwarming die hoog in de vloer ligt.
Met dunne vloerverwarmingssystemen zoals SpeeTile 10 en SpeeTherm 15 van WARP systems kun je heel eenvoudig genieten van vloerverwarming. Slaapkamers en andere ruimten verwarm je er snel mee. Deze systemen zijn slechts 15mm dik en breken met de traditionele manier van vloerverwarming. Het resultaat: een comfortabel, energiezuinig, goed regelbaar en snel reagerend vloerverwarmingssysteem. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Wil je meer weten over de prijzen, installatie of andere dingen? Vraag dan hieronder eenvoudig direct een offerte aan. Je krijgt die binnen 1 werkdag binnen, zo weet je direct waar je aan toe bent!