Je spreekt over ‘vloerverwarming opbouw’ als er sprake is van een vloerverwarmingssysteem dat in zijn geheel bovenop een bestaande vloer wordt aangebracht. Bij oudere systemen worden leidingen in uitsparingen in de ondervloer gelegd, waardoor het verwarmingssysteem niet op, maar in de vloer ligt. Een opbouwsysteem heeft voordelen bij renovaties, omdat er nauwelijks puin en stof ontstaat, want frezen is dan niet nodig. Kies je voor een opbouwsysteem, dan is het soms wel nodig om drempels aan te passen en deuren in te korten. Dat levert extra werk op waar je natuurlijk niet op zit te wachten.
Gelukkig zijn er tegenwoordig ook vloerverwarmingssystemen met een heel lage opbouwhoogte, waarbij dit allemaal niet nodig is. Systemen die vrijwel altijd passen: of het nu gaat om een nieuwbouwwoning of om de renovatie van een bestaande woning. Welke voordelen heeft vloerverwarming met een lage opbouwhoogte? Wat is de opbouwhoogte van lage vloerverwarming? En uit welke lagen bestaat deze lage opbouw vloerverwarming? In deze blog lees je er alles over en ontdek je wat voor jouw woning de beste keuze is!
Dit komt er te sprake:
Voordelen vloerverwarming lage opbouw
Door de geringe opbouwhoogte is lage opbouw vloerverwarming uitstekend
geschikt bij verbouwing van een woning. Vaak hoef je in dat geval niet eens
drempels weg te halen of deuren bij te schaven of af te zagen. Maar er zijn nog
meer voordelen van lage opbouw vloerverwarming:
- Opwarmingssnelheid; een traditioneel vloerverwarmingssysteem dat
tussen de 5 en de 7 cm dik is, heeft vaak tussen de 4 en 5 uur nodig
voordat een ruimte goed warm is. Een vloerverwarmingssysteem met een lage opbouw van 1,5 cm doet hier maar 30 tot 45 minuten over. - Energiebesparing; een lage bouw vloerverwarming warmt dus snel op. Dat betekent dat je het systeem ’s nachts of als je niet thuis bent op een lagere temperatuur kunt zetten. Door de snelle opwarming heb je je huis daarna in een mum van tijd weer op temperatuur. Zo spaar je eenvoudig energie!
- Licht gewicht; door de lage opbouwhoogte is er minder materiaal nodig in het vloerverwarmingssysteem. Dat maakt een dergelijk systeem licht van gewicht en geschikt voor vrijwel alle ondervloeren.
Opbouwhoogte van lage vloerverwarming
De minimale opbouwhoogte van een lage opbouw vloerverwarming inclusief
afwerklaag (exclusief afwerkvloer) is 15 mm. De vloerverwarming van WARP Systems is slechts 15 mm dun. Dit geldt zowel voor het SpeeTile 10 natbouwsysteem als voor het SpeeTherm 15 droogbouwsysteem. Of het nu gaat om nieuwbouw of verbouw, om een houten ondervloer of een betonnen ondervloer: WARP Systems heeft voor iedere situatie een passende mogelijkheid.
Opbouwlagen van lage vloerverwarming
Het SpeeTile 10 natbouwsysteem en het SpeeTherm 15 systeem zijn beiden zowel op een betonnen als een houten ondervloer te plaatsen. Gebruik je de SpeeTile op een houten ondervloer, dan is het belangrijk dat deze stabiel is. Is dit niet het geval, dan is het zaak deze eerst te verstevigen. De SpeeTile is overigens speciaal geschikt voor plaatsing op isolatiemateriaal.
Voordat je het systeem legt wordt de ondervloer voorbereid. Hieronder zie je precies wat te doen bij een betonnen ondervloer en wat bij een houten ondervloer als je besluit om een lage opbouw vloerverwarmingssysteem aan te schaffen:
Betonnen ondervloer
Speetile 10
Voorbereiding ondervloer:
Zorg voor een vloeistofdichte, droge, stof- en vetvrije ondergrond. Breng de primer aan volgens de beschrijving op de verpakking.
SpeeTile 10 matten
Speetube
Vulmassa
——— +
15 mm
SpeeTherm 15
Voorbereiding ondervloer:
Vul kuilen en scherpe overgangen. Recent gestort zandcement of beton restvocht <3%.
EPS platen
AluTherm
Speetube
——— +
15 mm
Houten ondervloer
Speetile 10
Voorbereiding ondervloer:
Plaats reflectiefolie met de reflecterende zijde naar boven. Zorg voor een waterdichte afwerking. Tape de overlappende naden af met ductape.
SpeeTile 10 matten
Speetube
Vulmassa
——— +
15 mm
SpeeTherm 15
Voorbereiding ondervloer:
Schuur eventuele hoogtes vlak of vul oneffenheden op.
EPS platen
AluTherm
Speetube
——— +
15 mm
Leggen op Isolatiemateriaal
Speetile 10
Voorbereiding ondervloer:
Verlijm de isolatieplaten op de ondervloer. Zorg voor een waterdichte afwerking: tape naden en kieren af, zodat de vulmassa niet onder de isolatieplaten kan lopen. Voorzie de isolatieplaten van een geschikte primer.
SpeeTile 10 matten
Speetube
Vulmassa
——— +
15 mm
Welk systeem past bij jouw situatie?
Wil jij weten welke vloerverwarming opbouw het beste past bij jouw situatie, doe dan de systeemkeuzetest. Aan de hand van enkele vragen ontdek je binnen een minuut welk lage opbouw vloerverwarmingssysteem de beste keuze voor jou is. Heb je de test gedaan of weet je al welk systeem jij graag wilt hebben, vraag dan meteen vrijblijvend een offerte aan en ontvang deze al binnen 1 werkdag!