Wil je ook werken bij WARP Systems? Bekijk onze vacatures!
8.9
iconen-warp-systems

Alles wat je wilt weten over vloerverwarming aanleggen

Wand-, plafond- en vloerverwarming aanleggen: alles wat je wilt weten vind je op deze pagina. Wat voor soorten vloerverwarming zijn er? Leg je vloerverwarming gemakkelijk zelf of kun je het beter uitbesteden? Kan vloerverwarming leggen eigenlijk wel altijd? Met welke onder- en afwerkvloeren gaat het samen? Hoeveel kost vloerverwarming aanleggen? Het antwoord op al je vragen rondom vloerverwarming leggen vind je hier!

WARP Snelmenu

Waarom vloerverwarming aanleggen?

Als je op zoek bent naar een alternatief voor je traditionele verwarmingssysteem met radiatoren, dan is vloer-, wand- of plafondverwarming een zeer interessante optie. Waarom? Omdat deze systemen heel veel voordelen opleveren!

  • Lagere energiekosten: de watertemperatuur die nodig is voor watergedragen vloer-, wand- of plafondverwarming is lager dan bij radiatoren (hieronder lees je meer over watergedragen systemen). Je cv-ketel hoeft dus minder hard te werken en verbruikt daardoor minder energie. Dat is goed voor je portemonnee!
  • Bespaar ruimte: omdat je geen radiatoren meer in de ruimte hebt, ben je veel vrijer qua inrichting. Je hoeft geen rekening te houden met radiatoren waar je niets tegenaan mag zetten.
  • Betere luchtkwaliteit: heb je last van stofnesten in huis of allergieën? De warme lucht van radiatoren stijgt op en zakt na afkoeling weer. Dat veroorzaakt een draaiende beweging en dus stofnesten. Watergedragen vloer-, wand- of plafondverwarming zorgt voor stralingswarmte. Daardoor komt de lucht niet in beweging. Ook goed voor je gezondheid: stof vliegt niet door de ruimte waardoor de luchtkwaliteit verbetert.

Dit zijn pas drie van de vele voordelen van vloer-, wand- en plafondverwarming. Lees ook onze veel uitgebreidere lijst met voordelen van vloerverwarming. Zo ontdek je snel of zo’n systeem voor jou de moeite waard is.

vloerverwarming in een woning

Welke soorten vloerverwarming zijn er?

Ga je voor wand-, plafond- of vloerverwarming? Kies je voor watergedragen vloerverwarming of toch elektrische vloerverwarming? Er zijn zo veel verschillende soorten systemen als je denkt over vloerverwarming aanleggen… Wat is de juiste keuze voor jou? We hebben alle mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. 

Verschillende soorten vloerverwarming: een overzicht

Het belangrijkste verschil in soorten is dat tussen natbouw en droogbouw vloerverwarming. Vervolgens vind je binnen beide categorieën ook nog een aantal mogelijkheden.

Natbouw vloerverwarming

Dit is vloerverwarming die je afwerkt met een natte laag: die giet/stort je over je verwarmingsbuizen heen. Vervolgens leg je daar je afwerkvloer op. Je hebt twee soorten natbouw vloerverwarming: elektrische natbouw vloerverwarming en watergedragen natbouw vloerverwarming. Het verschil? Elektrische vloerverwarming gebruik je meestal als bijverwarming, watergedragen systemen zijn geschikt als hoofdverwarming.

Om het nog wat ingewikkelder te maken: watergedragen natbouw systemen zijn ook weer verkrijgbaar in verschillende soorten:

  • Traditionele vloerverwarming. Dit type leg je met name bij nieuwbouw al tijdens de bouw. Dat scheelt kosten. Je plaatst je systeem in de zandcement/betonnen ondervloer. Dat betekent dat je vloerverwarmingssysteem diep in de vloer ligt; 5 tot 7 cm onder het oppervlak. Zet je het systeem aan, dan duurt het vrij lang voordat de kamer ook daadwerkelijk warm wordt. Daarom laat je het systeem altijd aan staan.
  • Noppenplaten, tackersystemen en draadstaalmatten. Je brengt de verwarmingsbuizen tussen noppen in een plaat aan, maakt ze met tackers vast op een isolatieplaat of bindt ze aan draadstaalmatten vast. Hoe dieper de buizen in de vloer liggen, hoe langer het duurt voordat het systeem warmte afgeeft.
  • Infrezen. Hierbij maak je met een speciale machine sleuven in je ondervloer. Daar leg je de verwarmingsbuizen in. Bij infrezen heb je risico op cold spots: koudere plekken waar de buizen te ver van elkaar af liggen omdat de freesmachine er niet bij kon.
  • Lage-opbouw vloerverwarming. Dit systeem ligt, zoals de naam al doet vermoeden, veel minder diep in de vloer: op slechts 1,5 cm van het oppervlak. Daardoor geven de buizen heel snel warmte af aan de ruimte. Deze systemen verwarmen zelfs zo snel dat je nachtverlaging kunt toepassen. ‘s Nachts het systeem uitzetten is veel beter voor je portemonnee. Dit systeem vind je bij WARP Systems.

Droogbouw vloerverwarming

Naast natbouw systemen bestaat er ook droogbouw vloerverwarming. Dit zijn systemen die droog op de ondervloer worden gelegd, in plaats van in een natte laag zoals cement. Ook hier maken we onderscheid tussen elektrische en watergedragen systemen. Hier geldt weer dat de elektrische systemen vooral geschikt zijn als bijverwarming. Bij de watergedragen systemen leg je platen/matten op de vloer, waar sleuven in zitten. Daar bevestig je de verwarmingsbuizen in. Een watergedragen droogbouw vloerverwarmingssysteem vind je bij WARP Systems.

Welk soort vloerverwarming past bij jou?

Er zijn dus verschillende soorten vloerverwarming. Zoals je hebt kunnen lezen zijn sommige soorten interessanter dan andere, maar welke kies je? De keuze voor een natbouw of een droogbouw systeem is afhankelijk van het soort ondervloer waar je mee te maken hebt en het soort afwerkvloer dat je erop wilt leggen. Daarover lees je hieronder meer.

Lage-opbouwsystemen vrijwel altijd de juiste keuze

Blijkt dat natbouw de juiste keuze is, dan is vervolgens een lage-opbouwsysteem de slimste optie. Dat type systemen is veel sneller warm, wat beter is voor je energierekening. Heb je een droogbouw systeem nodig, dan kies je voor watergedragen als je het systeem als hoofdverwarming wilt gebruiken. Ook hierbij is een lage-opbouwsysteem het slimst. Beide systemen vind je bij WARP Systems: SpeeTherm is ons droogbouw lage-opbouwsysteem, SpeeTile is ons natbouw lage-opbouwsysteem.

Vloer-, wand- of plafondverwarming?

Dan nog de vraag: ga je voor vloer-, wand- of plafondverwarming? De meeste mensen denken, als ze een alternatief zoeken voor radiatoren, vooral aan vloerverwarming. Misschien wist je zelfs helemaal niet dat wand- en plafondverwarming mogelijk waren. Dat is ook eigenlijk gek, toch? Want warme lucht stijgt op? Ja, dat klopt. Bij radiatoren dan. Die verwarmen de lucht, die vervolgens naar boven stijgt. Maar bij watergedragen systemen creëer je stralingswarmte. Die warmte voel je wel tot 5 meter verder. De hele kamer wordt dus warm genoeg!

De keuze voor wand-, plafond- of vloerverwarming is er dan ook eentje van vooral persoonlijke voorkeur. Bijna altijd kun je alle drie de varianten kiezen. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld monumentale panden waarbij de vloer niet geschikt is voor vloerverwarming. Dan kies je voor een wand- of plafondsysteem.

SpleeTile slim verwarmen: deze vloerverwarming zelf aanleggen gaat heel eenvoudig met WARP Systems!

Waar in huis leg je vloerverwarming?

In de woonkamer, in de keuken, op de bovenverdieping of in de badkamer? Het kan allemaal! Ook hier geldt weer: zolang je het juiste systeem hebt. Zeker op de bovenverdieping mag het gewicht van je verwarmingssysteem niet te groot zijn. De lage-opbouwsystemen van WARP Systems zijn licht van gewicht en die kunnen dus ook gewoon boven. Lekker warme voeten als je ‘s ochtends uit bed stapt: heerlijk!

Vloerverwarming aanleggen: op welke onder- en afwerkvloeren?

We hebben het net al kort benoemd: het type ondervloer waar je mee te maken hebt en het type afwerkvloer dat je graag wilt leggen, beïnvloeden jouw keuze voor een passend vloerverwarmingssysteem:

  • Traditionele vloerverwarming, noppenplaten, tackersystemen, draadstaalmatten en freessystemen leg je op een betonnen/zandcement ondervloer. Bij houten en andere ondervloeren zijn ze vaak niet mogelijk. Bijna alle afwerkvloeren kunnen erop worden gelegd.
  • Lage-opbouwsystemen kunnen zowel op betonnen/zandcement ondervloeren als (in)stabiele houten ondervloeren. Vrijwel alle afwerkvloeren kunnen erop worden gelegd.
  • Droogbouw watergedragen systemen kunnen op betonnen/zandcement ondervloeren. Het droogbouw systeem van WARP Systems past bovendien ook op (in)stabiele houten ondervloeren. Je combineert ze met zwevende afwerkvloeren, zoals laminaat of niet-verlijmd parket.

Een paar belangrijke overwegingen hierbij zijn:

  • Moet je je bestaande vloer altijd verwijderen om vloerverwarming toe te kunnen passen? Nee, zeker niet. Sommige lage-opbouwsystemen zijn zo dun dat ze gewoon bovenop je bestaande vloer kunnen.
  • Kan vloerverwarming op een houten vloer? Ja! Sommige vloerverwarmingssystemen zijn zo zwaar dat je houten vloer zou bezwijken onder het gewicht. Gelukkig zijn er ook systemen beschikbaar die zo licht zijn dat ze er gewoon op kunnen. En hoe zit het met houten balken? Ook dat kan met het juiste systeem.
  • Kun je vloerverwarming combineren met laminaat? Absoluut!
  • Wat als je bezig bent met een renovatieproject? Je wilt dan vaak niet alles opnieuw moeten doen. Hoe meer er behouden kan worden, hoe beter. Kan vloerverwarming dan toch? Zeker!

Eigenlijk komt het op het volgende neer: er is ontzettend veel mogelijk op het gebied van vloerverwarming, zolang je maar het juiste systeem hebt. Klik op de links hierboven en je vindt voor elk van de benoemde situaties uitgebreide uitleg. We verklappen alvast: de systemen van WARP Systems passen altijd, omdat ze dun en licht genoeg zijn!

soorten vloerverwarming droogbouw

Vloerverwarming zelf leggen of laten leggen?

Je hebt gezien wat de voordelen van vloerverwarming zijn en welke soorten er allemaal beschikbaar zijn. Je hebt nu een goed beeld van de mogelijkheden. Maar hoe zit het dan met leggen, met de installatie? We kunnen ons goed voorstellen dat dat nog wel een obstakel lijkt. Is vloerverwarming leggen niet te ingewikkeld? En kost uitbesteden dan niet veel te veel? Geeft het heel veel overlast en gedoe? Ook dat ligt weer aan het systeem dat je kiest.

Afhankelijk van welke soort vloerverwarming je kiest, is de installatie wel of niet eenvoudig. Traditionele vloerverwarmingssystemen leg je vooral bij nieuwbouwprojecten direct tijdens de bouw. Dat spreek je dan met de projectverantwoordelijke af en doe je hoogstwaarschijnlijk niet zelf. Systemen die je moet infrezen zijn lastig zelf te doen. Je hebt er professionele apparatuur voor nodig en het levert veel stof en puin op.

Zelf vloerverwarming aanleggen: zo eenvoudig kan het zijn

De lagetemperatuur vloerverwarmingssystemen van WARP Systems zijn gelukkig heel eenvoudig zelf te leggen. Dat heeft te maken met een aantal zaken:

  • Deze systemen kun je bovenop je bestaande ondervloer leggen en je hoeft er niet voor te frezen. Dat scheelt een hoop overlast, stof en puin.
    Omdat de systemen zo dun zijn (met 1,5 cm zelfs de dunste systemen op de markt) hoef je geen deuren in te korten en zitten drempels niet in de weg. Dat scheelt een hoop werk.
  • Het natbouw systeem van WARP Systems is voorzien van een slim klik-breek-schuif-techniek. Je legt de vloerverwarmingsbuizen in matten. Die matten passen altijd omdat je ze eenvoudig in elkaar klikt, afbreekt en in of uit elkaar schuift om ze passend te maken.
  • Ga je zelf vloerverwarming leggen? Dan krijg je van ons alles wat je nodig hebt: een handig legplan waarin je precies ziet hoe alles moet komen te liggen, unieke SpeeTools die je helpen bij de installatie, complete vloerverwarmingssets waar alles in zit wat je nodig hebt, handige instructie- en montagevideo’s, een duidelijk stappenplan en een team van experts dat je direct kunt inschakelen als het toch niet helemaal lukt.
  • Leggen doe je al in 1 dag! Geen wekenlange verbouwingen, maar aan het eind van de dag je hele systeem op zijn plaats. Dat is wel zo prettig.
uitleg vloerverwarming per kamer regelen

Vloerverwarming laten leggen: volledig ontzorgd

Ga je toch liever voor volledige ontzorging en wil je jouw vloerverwarming laten leggen? Schakel de hulp van WARP Systems in of regel zelf een plaatselijke installateur om jouw systeem te installeren. Ons SpeeTeam helpt je verder met snelle en vakkundige installatie of we brengen je in contact met een installateur in jouw regio.

Wat kost vloerverwarming aanleggen?

En dan nog een laatste, maar zeker niet minder belangrijke vraag: wat kost vloerverwarming aanleggen eigenlijk? Om voor jouw specifieke situatie een goede indruk te krijgen van wat het je gaat kosten, vraag je bij ons direct en geheel vrijblijvend een offerte aan. Die krijg je bij ons al binnen 1 werkdag na je aanvraag toegestuurd!

Offerte op maat voor jouw situatie

Vraag je offerte aan en ontvang deze binnen 1 werkdag!

WARP Systems voor al jouw vragen

Advies nodig? Wij maken het je graag makkelijk, dus stel gerust je vraag aan één van onze specialisten. Onze experts zijn beschikbaar van 09.00 tot 17:00. 

Marloes van WARP aan de telefoon
Scroll naar boven