Ben je op zoek naar vloerverwarming? Dan is het goed om te weten welke soorten vloerverwarming er zijn. Over het algemeen heb je de keuze uit natbouw en droogbouw systemen en is er een verdeling tussen elektrische en watergedragen vloerverwarming. Welke soort past bij jouw situatie? We leggen je uit wat de verschillen zijn, zodat je de juiste keuze kunt maken!
Dit komt er in deze blog ter sprake:
Wanneer kies je welke soort vloerverwarming?
Welke soorten vloerverwarming bij jouw situatie passen, hangt af van een aantal factoren. Gaat het bijvoorbeeld om een nieuwbouwwoning of een renovatieproject? Ook kijk je naar het soort ondervloer (bijvoorbeeld hout of zandcement), hoeveel gewicht de ondervloer aankan en de opbouwhoogte. Dat is de ruimte die beschikbaar is om de vloerverwarming te plaatsen. In dit artikel leer je welke soorten natbouw en droogbouw vloerverwarming er zijn en in welke situaties je elk van beide toepast.

Natbouw vloerverwarming
Bij natbouw vloerverwarming komt er, zoals de naam al doet vermoeden, een natte laag over je vloerverwarming heen. Zo wordt deze vlak en plaats je er vrijwel elke gewenste afwerkvloer overheen. Natbouw vloerverwarming kun je onderverdelen in twee categorieën: elektrische en watergedragen vloerverwarming. Bij elektrische vloerverwarming verwarm je de vloer door middel van elektriciteit. Bij watergedragen vloerverwarming wordt er warm water door vloerverwarmingsbuizen geleid. Deze buizen koppel je door middel van een verdeler aan bijvoorbeeld een cv-ketel of warmtepomp.
Elektrische natbouw vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming gebruik je meestal als bijverwarming, naast je hoofdverwarmingssysteem dus. Elektrische vloerverwarming bestaat vaak uit matten, die je met een natte laag in de ruimte verwerkt. Bijna alle afwerkvloeren kun je hier overheen plaatsen. Een badkamer of een studeerkamer, waar niet altijd of juist extra warmte gewenst is, is de ideale plekken voor dit soort vloerverwarming. De opbouwhoogte is afhankelijk van de leverancier.
Watergedragen natbouw vloerverwarming
Er zijn 4 soorten watergedragen vloerverwarming:
1. Traditionele vloerverwarming
Dit type verwarming leg je vaak tijdens de bouw van een woning aan. Dit gebeurt in de zandcement/betonnen ondervloer. Omdat de vloerverwarming tijdens de bouw al wordt geplaatst, scheelt dat tijd en kosten. Waar je wel rekening mee moet houden is de diepte van de vloerverwarming. Traditionele vloerverwarming plaats je meestal zo’n vijf tot zeven centimeter diep. Dit betekent dat het langzaam opwarmt en vaak dag en nacht aan moet blijven staan. Bij deze vorm van vloerverwarming zijn bijna alle afwerkvloeren mogelijk.
2. Noppenplaten, tackersystemen en draadstaalmatten
Deze soorten vloerverwarming breng je elk iets anders aan, maar je werkt ze allemaal af met bijvoorbeeld een anhydriet of een zandcement dekvloer met ongeveer dezelfde hoogte (vanaf ongeveer 4 cm). De vloerverwarmingsbuizen breng je tussen noppen in een plaat aan, maak je met tackers op een isolatieplaat vast of bind je aan draadstaalmatten vast. Hoe dieper de verwarming in de vloer ligt, hoe langer het duurt voordat de vloer en de ruimte zijn opgewarmd, en hoe meer energie het systeem verbruikt.
Deze soorten vloerverwarming pas je meestal op een betonnen/zandcement ondervloer toe. Vrijwel elke afwerkvloer is mogelijk en je past ze toe bij zowel nieuwbouw als renovatie/verbouwen.
3. Infrezen
Infrezen (of frezen) pas je meestal toe bij verbouwingen. Met een speciale machine worden er sleuven in een zandcement/betonnen vloer gefreesd, waar de vloerverwarmingsbuizen in komen te liggen. Het geheel werk je vervolgens af met een laag vulmassa. Daarna kun je bijna elke afwerkvloer kiezen. Bij infrezen moet je wel rekening houden met stof en puin en eventuele koude plekken. Die ontstaan daar waar de vloerverwarmingsbuizen te ver van elkaar vandaan liggen, omdat dit niet anders mogelijk was door de infreesmachine.
4. Lage opbouw vloerverwarming
Dit is, zoals bij het systeem van WARP Systems, de nieuwe generatie vloerverwarming. Deze combineert een opbouwhoogte van slechts 1,5 centimeter met een licht gewicht. Daardoor is het systeem niet alleen geschikt voor een betonnen ondervloer, maar ook voor (stabiele) houten ondervloeren. Dat past goed bij nieuwbouw- en renovatieprojecten en verbouwingen waar weinig opbouwhoogte beschikbaar is.
Doordat de vloerverwarming dicht bij de afwerkvloer ligt is deze snel warm en hoef je deze alleen aan te zetten wanneer dat nodig is. Nachtverlaging is mogelijk en je verbruikt niet onnodig energie.
Droogbouw vloerverwarming
Het belangrijkste kenmerk van droogbouw vloerverwarming is dat deze afgewerkt moet worden met een ‘droge’ zwevende afwerkvloer. Er komt dus geen lijm of ander smeersel aan te pas. Droogbouw vloerverwarming kun je, net als natbouw vloerverwarming, onderverdelen in twee categorieën: elektrische en watergedragen vloerverwarming.

Elektrische droogbouw vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming plaats je vaak als natbouw systeem, maar is er ook voor droogbouw. Deze is geschikt als bijverwarming en werk je bijvoorbeeld af met een laminaatvloer. Als de vloerverwarming door het gebruik van extra lagen er bovenop verstevigd wordt, kunnen ook andere (natte) vloerafwerkingen worden geplaatst. Welke ondergrond hiervoor geschikt is hangt af van de leverancier. Deze soort vloerverwarming is geschikt voor renovatie en verbouwen.
Watergedragen droogbouw vloerverwarming
Er zijn verschillende soorten watergedragen droogbouw vloerverwarming, maar de meeste komen met elkaar overeen. Het zijn platen (bijvoorbeeld van EPS-materiaal) met sleuven waar stalen of aluminium platen in worden gelegd met daarin de verwarmingsbuis. Deze soorten vloerverwarming werk je af met een zwevende afwerkvloer zoals laminaat of niet-verlijmd parket. Verstevig je de vloerverwarming aan de bovenkant, dan kun je ook een natte afwerklaag plaatsen. Let er wel op dat hierdoor de totale hoogte van de vloerverwarming omhoog gaat.
Deze systemen zijn geschikt voor betonnen ondervloeren, maar in het geval van WARP Systems ook voor houten ondervloeren die niet stabiel hoeven te zijn. Deze systemen worden meestal toegepast in renovatieprojecten of verbouwingen.
Kies het systeem dat past bij jouw situatie
Je weet nu welke vloerverwarmingssystemen er zijn en met welke aspecten je rekening moet houden. Naar welke vloerverwarming gaat jouw voorkeur uit? Wil je hierover graag advies op maat? Vraag dan hieronder vrijblijvend een offerte aan!