NIEUW: SpeeTile 10 DIY pakket. Klik hier!
8.9
iconen-warp-systems

Lage temperatuur vloerverwarming

Energie besparen is steeds belangrijker. Tegelijkertijd is inleveren op comfort ongewenst. Dat roept de vraag op hoe je energie kan besparen en toch het huis op een aangename temperatuur kan verwarmen.

Het overgrote deel van de woningen in Nederland heeft nog een cv-ketel en radiatoren. De cv-ketel verwarmt het water naar ongeveer 70 à 80 graden Celsius. Deze hoogte is
essentieel in matig tot slecht geïsoleerde huizen als je niet in de kou wil zitten. In huizen die goed geïsoleerd zijn, moet het water in de cv-ketel verwarmen tot een temperatuur tussen de 35 en 55 graden: een stuk lager dus. Isolatie en een lage watertemperatuur maken energie besparen mogelijk.

Lage temperatuur vloerverwarming

Lage temperatuur verwarming is dus in principe hetzelfde als reguliere verwarming, maar dan is er een lagere watertemperatuur nodig om een ruimte te verwarmen. Een lagere watertemperatuur brengt met zich mee dat het verwarmingssysteem dat je gebruikt een grotere  oppervlakte nodig heeft om voldoende warmte af te kunnen geven.

Vloerverwarming, wandverwarming en plafondverwarming zijn hier uitermate geschikt voor. Dat komt omdat de buizen de gehele oppervlakte verwarmen. Een radiator verwarmt een hele ruimte daarentegen vanuit één plaats.

Om een woning met een lage temperatuur te verwarmen, moet deze geïsoleerd zijn. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe gemakkelijker je de woning warm krijgt en houdt. Over het algemeen kun je de volgende regels aanhouden wat betreft isolatie:

GebouwdIsolatie
Voor 2000Check welke isolatie er later nog is aangebracht om te bepalen hoe goed de woning geïsoleerd is.
2000 - 2010Goed
2010 of laterZeer goed

Voordelen van lage temperatuur vloerverwarming

  1. Luchtkwaliteit: Watergedragen vloerverwarming maakt gebruik van stralingswarmte. Stralingswarmte is overal voelbaar en stof komt niet terug de lucht in, waardoor de luchtkwaliteit in een ruimte beter wordt. Dat is beter voor de gezondheid, zeker voor mensen met bepaalde allergieën.
  2.  Snel warm: Bij een lage temperatuur vloerverwarming in combinatie met een lage opbouwhoogte – zoals bij de vloerverwarming van WARP Systems – is binnen 30-45 minuten al lekker warm.
  3. Gelijkmatige warmte: Doordat de vloerverwarming over het hele vloeroppervlak is verdeeld, is overal in de ruimte deze stralingswarmte voelbaar.
  4. Veilig: Heb je kleine kinderen? Die kunnen zich branden aan een hete radiator. Bij vloerverwarming heb je dat risico niet. De verwarming zit veilig onder de grond.
  5. Kostenbesparend: Bij lage temperatuur vloerverwarming zijn de kosten lager dan bij traditionele vloerverwarming. De cv-ketel hoeft minder warm water aan te leveren en verbruikt daardoor minder energie.

Welk systeem past bij jouw situatie?

Wil jij weten welke vloerverwarming het beste past bij jouw situatie, doe dan de systeemkeuzetest. Aan de hand van enkele vragen ontdek je binnen een minuut welk systeem het beste bij jouw situatie past. Als je de test hebt gedaan of je weet welk systeem jij graag wil hebben, vraag dan vrijblijvend een offerte aan en ontvang deze al binnen 1 werkdag!

Offerte op maat voor jouw situatie

Vraag je offerte aan en ontvang deze binnen 1 werkdag!

WARP Systems voor al jouw vragen

Advies nodig? Wij maken het je graag makkelijk, dus stel gerust je vraag aan één van onze specialisten. Onze experts zijn beschikbaar van 09.00 tot 17:00. 

Marloes van WARP aan de telefoon
Scroll naar boven