Wil je ook werken bij WARP Systems? Bekijk onze vacatures!
8.9
iconen-warp-systems

Koelen met vloerverwarming? Eindelijk een toekomstbestendige oplossing!

Ja, je leest het goed: koelen met vloerverwarming, dat kan! Koelen is niet iets waar je normaal gesproken snel aan denkt bij het woord verwarming. Toch is dit met laagtemperatuur watergedragen vloerverwarming – in combinatie met een warmtepomp – eenvoudig te realiseren. Ontdek hier hoe het werkt!

Dit komt ter sprake:

Voordelen van koelen met vloerverwarming

Er zitten meerdere voordelen aan koelen met vloerverwarming, in de eerste plaats comfort. Op een warme zomerdag kan vloerverwarming ervoor zorgen dat de temperatuur in een huis of kantoorpand wel 5° lager ligt dan de gemiddelde ruimtetemperatuur.

Neem bijvoorbeeld een warme zomerdag waarbij de buitentemperatuur 38° is. In een ruimte zoals een woonkamer, zal de temperatuur ongeveer 28° zijn. Met verkoelende vloerverwarming kun je de ruimte temperatuur verlagen naar ± 23°. Dit voelt enorm aangenaam en verkoelend aan. Vind je het gevoel van een koude vloer onprettig? Dan is de combinatie met wand- en/of plafondverwarming ideaal. In de zomer schakel je de vloerverwarming uit en zet je de wand- en plafondverwarming in als koelsysteem.

koelen met vloerverwarming slaapkamer

Ook voor onze gezondheid zitten er voordelen aan koelen. Een groot deel van ons leven brengen we thuis of bijvoorbeeld op het werk in een kantoorpand door. Zodra we in deze ruimtes aangename omgevingstemperaturen creëren, gaan we ons beter voelen en gaat onze productiviteit omhoog. Verder is met vloerverwarming koelen voordelig en duurzaam. De kosten voor koelen zijn afhankelijk van het soort warmtepomp, maar jaarlijks relatief laag. 

Met welk systeem kan je koelen met vloerverwarming?

Traditionele systemen voor vloerverwarming

Er bestaan verschillende soorten vloerverwarmingssystemen. De bekendste hiervan zijn traditionele en elektrische vloerverwarming. Helaas zijn deze opties vaak niet energiezuinig. Zo gebruikt traditionele vloerverwarming een relatief hoge watertemperatuur van rond de 40° Celsius. Om het water te verwarmen wordt veel energie verbruikt. Ook reageert dit systeem traag, waardoor deze in de meeste gevallen dag en nacht aanstaat. Elektrische vloerverwarming gebruikt, zoals de naam al suggereert, elektriciteit om een ruimte te verwarmen. Helaas ligt het stroomverbruik van elektrische vloerverwarming nog relatief hoog.

Watergedragen vloerverwarming

Gelukkig is er een energiezuinig alternatief voor de bovengenoemde systemen: laagtemperatuur watergedragen vloerverwarming. Deze verwarmingssystemen, zoals het SpeeTile en SpeeTherm systeem, werken met een watertemperatuur van 32°- 35°. Een hogere temperatuur is niet nodig omdat de systemen, met een opbouwhoogte van slechts 15mm, dicht onder het oppervlakte liggen. Er gaat nauwelijks warmte verloren in de vloer. Daarnaast is de reactietijd voor volledige opwarming razendsnel (30 minuten), waardoor de verwarming niet dag en nacht aan hoeft te staan. Zo verbruik je minder energie om een aangename temperatuur in een ruimte te creëren.

Met vloerverwarming koelen via een warmtepomp

In de meeste gevallen kunnen warmtepompen naast verwarmen ook energiezuinig koelen. In het geval van een lucht/lucht-warmtepomp is dit helaas niet mogelijk. Deze warmtepomp is te vergelijken met een soort airco en werkt enkel met warme/koude lucht in plaats van water. Gelukkig zijn er wel verschillende andere soorten warmtepompen waarmee je goed kunt koelen. 

Soorten waterpompen om mee te koelen

Lucht/water-warmtepomp

Deze soort warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en geeft dit af aan water. Dit maakt het mogelijk om ruimtes te verwarmen en koelen met watergedragen vloerverwarming. Bij koelen stroomt het koude water door de vloerverwarmingsbuizen, waardoor de ruimtes afkoelen. 

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van bovenstaande lucht/water-warmtepomp en een hr-ketel (hoogrendementsketel). In de basis is de werking van deze warmtepomp hetzelfde. Het verschil zit hem in de extreme winterdagen waar de warmtepomp de warmtvraag niet aan kan. In dit geval zorgt de hr-ketel voor warmte. Het koelen in combinatie met vloerverwarming werkt gelijk.

Water/water-warmtepomp

Bij een water/water-warmtepomp installeer je de buizen van de warmtepomp horizontaal onder de grond. Energie komt hierbij uit grondwater in plaats van uit de  lucht. Ook in dit geval kan de energie die wordt opgewekt worden afgegeven aan een laagtemperatuur watergedragen vloerverwarmingssysteem. Dit zorgt ervoor dat ruimtes warmer of koeler worden.

Bodem/water-warmtepomp

Een bodem/water-warmtepomp is een zogeheten gesloten systeem met buizen die verticaal en relatief diep onder de grond worden geïnstalleerd. De warmtepomp is gesloten doordat er een vloeistof continu door de buizen stroomt die je niet hoeft te vervangen. Door deze vloeistof wordt energie opgewekt die ervoor zorgt dat warmte of kou wordt gecreëerd.

De conclusie: koelen met vloerverwarming

Kort samengevat: koelen via watergedragen laagtemperatuur vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp is toekomstbestendig. Niet alleen voor de portemonnee, ook voor de kwaliteit van ons leven. Je verhoogt er het comfort in een ruimte mee, zeker als je de combinatie met wand- en/of plafondverwarming maakt. 

Ontdek op onze website de innovatieve SpeeTile en SpeeTherm systemen voor vloerverwarmingwandverwarming en plafondverwarming. Benieuwd naar de kosten? Vraag hier eenvoudig en geheel gratis een offerte op maat aan:

Offerte op maat voor jouw situatie

Vraag je offerte aan en ontvang deze binnen 1 werkdag!

WARP Systems voor al jouw vragen

Advies nodig? Wij maken het je graag makkelijk, dus stel gerust je vraag aan één van onze specialisten. Onze experts zijn beschikbaar van 09.00 tot 17:00. 

Marloes van WARP aan de telefoon
Scroll naar boven