Kom werken bij WARP Systems! Bekijk hier onze vacatures.
8.9
iconen-warp-systems

Is vloerverwarming duurzaam?

Is een vloerverwarming duurzaam? Ja! Vloerverwarming is duurzamer dan de meeste (muur)radiatoren. En nog een mooi voordeel: je creëert er meer leefruimte mee doordat er geen radiator meer op je vloer hoeft te staan. Maar, waarom is vloerverwarming duurzaam? Hoe zuinig is vloerverwarming in vergelijking met radiatoren? En: hoeveel bespaar je dan wanneer je vloerverwarming aanschaft? Allemaal vragen die wij vaak voorbij horen komen die we graag voor je beantwoorden!

Leeswijzer

Waarom is vloerverwarming duurzaam?

Vloerverwarming is duurzaam doordat de warmteafgifte een groot oppervlak bestrijkt; namelijk je hele vloer. Hierdoor kan er met een lagere temperatuur verwarmd worden, wat minder energie kost, dus duurzamer is. Er zijn twee soorten vloerverwarming waar je tussen kunt: watergedragen of elektrisch. Beide zijn duurzaam, afhankelijk van de toepassing: een watergedragen vloerverwarming is geschikt als hoofdverwarming en kan daardoor voor alle ruimtes worden ingezet. Elektrische vloerverwarming is niet geschikt als hoofdverwarming waardoor deze alleen duurzaam is in kleine ruimtes zoals bijvoorbeeld het toilet. Bij grote ruimtes gaat er te veel energie verloren.

Wat is duurzamer, een vloerverwarming of toch radiatoren?

Waar een radiator slechts verwarmt op de plek waar deze staat, verwarmt vloerverwarming de hele vloer. Hierdoor kost het voor een radiator meer energie om een ruimte te verwarmen. Tel daar bij op dat de temperatuur van het water dat door de buizen stroomt bij watergedragen vloerverwarming die nodig is om te kunnen verwarmen, veel lager is dan bij radiatoren: tussen de 35 en 55 graden Celsius. Een radiator heeft water nodig met een temperatuur tot wel 80 graden Celsius. Water wat verwarmd moet worden, hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie dit kost. Hoe werkt dit precies?

Bij traditionele verwarmingssystemen voert de cv-ketel water van 70 tot 80 graden aan. De radiatoren in de kamer geven deze warmte af aan de ruimte, het water in de radiatoren koelt daardoor af naar ongeveer 50 graden Celsius. Hier gaat ongeveer 30 graden aan warmte verloren. De cv-ketel moet vervolgens dit afgekoelde water weer tot de juiste temperatuur verwarmen om de kamer op de gewenste temperatuur te houden. Dit kost een hoop energie! De watergedragen vloerverwarming van WARP Systems maakt de kamer al aangenaam warm bij een warm water afgifte tussen de 35 en 55 graden Celsius wat betekent dat de cv of warmtepomp veel minder hoeft te verwarmen waardoor er minder energie verloren gaat.

is vloerverwarming duurzaam

Kan het nog duurzamer?

De volledig duurzame optie is vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp, omdat de ruimte dan op een lage temperatuur verwarmd kan worden (een warmtepomp verwarmt namelijk met een lagere temperatuur en duurzamer dan een cv-ketel). De systemen van WARP Systems zijn laagtemperatuursystemen en hierdoor nog duurzamer. Het systeem werkt namelijk met een watertemperatuur van slechts 32-35 graden. Het water koelt in de ruimte af tot zo’n 28 graden. De ketel of warmtepomp hoeft dus veel minder hard te werken om het water weer op temperatuur te krijgen. Dat is veel energiezuiniger!

Opwarmtijd heeft ook invloed op de duurzaamheid van de vloerverwarming

De opwarmtijd van het vloerverwarmingssysteem is afhankelijk van het type systeem dat je kiest. Lage opbouwsystemen zijn het snelst warm. De warmte vanuit het systeem hoeft namelijk niet laagje voor laagje door dik beton heen zoals bij traditionele systemen. Het komt veel sneller in de ruimte terecht. De ruimte is al na 30 – 45 minuten warm in plaats van 5 tot 6 uur bij traditionele systemen. Je kunt dit type systeem daarom zelfs ‘s nachts verlagen. Dat is beter voor je energierekening en het milieu.

Welk systeem past bij jou?

Vloerverwarming is duurzamer en comfortabeler dan traditionele radiatoren. Het is een toekomstbestendige duurzame oplossing in een nodige energietransitie. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Vraag dan een offerte aan en ontvang binnen 1 werkdag vrijblijvend een op maat gemaakte offerte.

Offerte op maat voor jouw situatie

Vraag je offerte aan en ontvang deze binnen 1 werkdag!

WARP Systems voor al jouw vragen

Advies nodig? Wij maken het je graag makkelijk, dus stel gerust je vraag aan één van onze specialisten. Onze experts zijn beschikbaar van 09.00 tot 17:00. 

Marloes van WARP aan de telefoon
Scroll naar boven