Hoe leg je vloerverwarming? Dat lijkt een hele uitdaging: het wordt niet voor niets meestal gedaan door professionele vloerverwarmingsbedrijven. Dit komt onder andere door het hak-, breek- en freeswerk dat bij het aanleggen komt kijken en de specifieke materialen en machines die je nodig hebt. En toch kan vloerverwarming zelf leggen ook heel eenvoudig! Er zijn namelijk toekomstbestendige vloerverwarmingssystemen op de markt die je eenvoudig zelf installeert met behulp van duidelijke instructies. In deze blog geven we je antwoord op de vraag ‘Hoe leg je vloerverwarming zelf?’. Je ontdekt met welke systemen dat handig kan en vindt ook alvast een helder stappenplan.
Dit komt er in deze blog ter sprake:
Verschillende soorten vloerverwarming
Om te begrijpen hoe het komt dat je sommige vloerverwarming heel eenvoudig zelf kunt leggen en andere typen juist niet, heb je een duidelijk beeld nodig van de verschillende soorten vloerverwarming die er zijn. Die leggen we je dus kort uit. Let op: het gaat hier om watergedragen vloerverwarmingssystemen. Wil je meer weten over alle soorten en over elektrische vloerverwarming, dan lees je hier verder.
Traditionele vloerverwarming
Traditionele vloerverwarming breng je vaak tijdens de bouw van een woning aan op bijvoorbeeld krimpnetten. De vloerverwarmingsbuizen hebben diameter van 14 of 16 cm en worden afgewerkt met een zandcementafwerklaag van 5 tot 7 cm. Tijdens een verbouwing of renovatie heb je die ruimte vaak niet. Bovendien heb je voor het verwerken van de zandcement dekvloer een speciaal voertuig nodig. Daarom wordt een traditioneel vloerverwarmingssysteem in de praktijk alleen door professionals aangebracht.
Frezen
Bij frezen maak je in een bestaande zandcement vloer sleuven, waar vervolgens de vloerverwarmingsbuis in komt. De afwerking doe je vaak met een laagje vulmassa of je smeert de buizen dicht met tegellijm. Om deze sleuven te maken heb je een freesmachine nodig. Deze machines zijn vaak lastig te huren en te bedienen. Hierdoor wordt ook dit type vloerverwarming vaak alleen door professionals aangelegd.
Lage-opbouwsystemen
Er zijn verschillende soorten lage-opbouwsystemen. Ze verschillen qua opbouwhoogte van 1,5 cm tot 5 cm. Hoe lager het vloerverwarmingssysteem, hoe groter de kans dat deze tijdens een verbouwing past in de ruimte. Het juiste type lage-opbouwsysteem installeer je heel eenvoudig zelf. Bij deze systemen maken we nog onderscheid tussen natbouw en droogbouw systemen.
- Bij een natbouw systeem wordt er zoals de naam al zegt een natte laag gebruikt voor het aanleggen van de vloerverwarming. Denk hierbij aan lijm, zandcement of vulmassa. Voor de afwerkvloer die er overheen gaat, geldt hetzelfde. Deze kan met een natte laag zoals lijm worden bevestigd.
- Een droogbouw systeem wordt droog op de ondergrond geplaatst in plaats van met een natte laag afgewerkt. Ook de afwerkvloer kan niet verlijmd worden. Dit is een systeem dat kan worden toegepast bij onstabiele houten vloeren. Plaats je een nat systeem op een instabiele vloer, dan gaat deze scheuren, omdat er geen stabiele ondergrond is.
WARP Systems: zeer eenvoudig te leggen systemen
Bij WARP Systems vind je twee verschillende vloerverwarmingssystemen met een opbouwhoogte van 1,5 cm die eenvoudig zelf te leggen zijn. Zo hebben we het natbouw systeem SpeeTile en het droogbouw systeem SpeeTherm. Het voordeel van beide systemen is dat je ze op je bestaande ondervloer kunt aanleggen, dus hakken, breken en frezen is niet nodig!
Met ons handige klik-breek-schuifsysteem leg ook jij zo jouw vloerverwarmingssysteem aan. Je vindt bij ons volledige pakketten met alle benodigde materialen. Heb je een onderdeel zelf al in huis? Dan hoef je deze uiteraard er niet bij te bestellen. Zo heb je alles gelijk in huis om aan de slag te gaan.

Hoe leg je vloerverwarming aan van WARP Systems?
Hieronder vind je in een stappenplan alvast de belangrijkste stappen van het leggen. Goed om te weten is dat als je eenmaal hebt gekozen voor WARP Systems, je er niet alleen voor staat. Je krijgt van ons een superduidelijke handleiding, een op maat gemaakt legplan en heel veel montage- en instructievideo’s waarin je precies ziet wat je bij elke stap moet doen. Bovendien staan de experts van WARP Systems voor je klaar. Op werkdagen kun je die bellen met al jouw vragen. Met alle hulpbronnen die je bij de aankoop van een systeem krijgt, gaat zelf vloerverwarming leggen jou zeker lukken!
Stap 1: bepaal de plaats van de verdeler en hang deze op
Bepaal allereerst waar je de verdeler op moet hangen. Doe dit zo centraal mogelijk in de ruimte of bijvoorbeeld in de kast bij de primaire warmtebron. In onze meegeleverde handleiding, video- en montagematerialen zie je precies hoe dit moet.
Stap 2: maak de ondergrond gereed
Je ondergrond moet schoon en stofvrij zijn. Dat doe je bijvoorbeeld met een bezem.
Bij het SpeeTile systeem breng je een primer (bij zandcement) of reflectiefolie (bij hout) aan en vervolgens de randisolatie. Hiermee creëer je een soort badkuip waar de vulmassa uiteindelijk in komt.
Stap 3: vloerverwarmingsconstructie aanleggen
Nu gaan we de constructie van de vloerverwarming aanleggen. Dit is de basis van het verwarmingssysteem waar je straks de verwarmingsbuis in plaatst.
Bij het SpeeTile systeem maak je gebruik van de zwarte kunststof matten met een gepatenteerd klik-breek-schuifsysteem. Deze maak je heel gemakkelijk op maat zonder vooraf te moeten meten of te snijden. Het systeem past dus altijd! Langs de randen bevestig je het hele systeem met lijm of schroeven en in het midden zet je de tegels om en om vast. Het lijkt hier op een soort dambordpatroon. Hoe je het precies doet, vind je in de handleiding terug.
Voor het SpeeTherm systeem plaatst je de grijze voorgevormde EPS-platen op de vloer. Het makkelijkste is om de bochten tegen de muur aan te leggen. Op het legplan dat je van ons krijgt, zie je precies hoe en waar alles moet liggen. Liggen de EPS-platen eenmaal, dan leg je de AluTherm warmtegeleidingsprofielen op alle rechte stukken neer. Hierbij zorg je ervoor dat je altijd twee EPS-platen met elkaar verbindt.
Stap 4: aanbrengen van de verwarmingsbuis
Nu de constructie ligt, gaan we de verwarmingsbuis aanbrengen. Dit doe je door het overzichtelijke legplan te volgen dat je van ons krijgt. Dat legplan is gemaakt op basis van jouw eigen plattegrond en precies op maat en schaal ingetekend.
De verwarmingsbuis sluit je vervolgens aan op de verdeler. Hiervoor plaats je de benodigde koppelingen op de verdeler. Met een enkele koppeling breng je 1 groep verwarmingsbuizen aan en met een splitter breng je 2 groepen verwarmingsbuis aan op de verdeler.
Stap 5: afwerken
Nu werk je SpeeTile af met een vulmassa. Tot 20 m² kun je de vulmassa met de hand mixen, vanaf 20m² kun je ons inhuren om jouw systeem machinaal af te storten. vulmassa droogt snel en 4 uur na het storten kun je weer over je vloer heen lopen. Dat is wel zo prettig.
Het SpeeTherm systeem is na het aanbrengen van de SpeeTube verwarmingsbuizen gereed voor het aanbrengen van de afwerkvloer. Wel adviseren we om een Heat-foil te plaatsen over het systeem. Producent Unifloor heeft deze speciaal ontwikkeld voor vloerverwarming met een geluiddempende functie.

Hoe leg je vloerverwarming? Helemaal zelf dankzij WARP Systems!
Je hebt nu gelezen hoe je vloerverwarming legt. Kijk ook vast eens naar onze handige montage- en instructievideo’s om te zien hoe eenvoudig het echt is. Kies het systeem dat bij jouw situatie past en ga aan de slag! Je hoeft niet te hakken, breken en frezen en met ons gepatenteerde klik-breek-schuifsysteem leg jij zonder meten zo jouw vloerverwarmingssysteem aan.
Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte aan. Die krijg je bij ons al binnen 1 werkdag toegestuurd. Zo weet je snel waar je aan toe bent!