Steeds meer mensen willen de overstap maken naar vloerverwarming. Bij nieuwbouw kan het vrijwel altijd, maar bij renovatie is het soms lastiger. Een heel systeem bovenop je vloer past namelijk niet altijd zomaar. En al je drempels aanpassen of je deuren inkorten is veel werk. Gelukkig zijn er ook dunne watergedragen vloerverwarmingssystemen beschikbaar. Die in vrijwel elke woning passen. Welke dunne vloerverwarming systemen zijn dat? En waar let je op? In deze blog lees je er alles over!
Wat is dunne vloerverwarming?
Vloerverwarming heb je in verschillende soorten en daarbij ook diktes. Zo onderscheiden we traditionele systemen, elektrische systemen en lageopbouw-systemen.
- Traditionele vloerverwarmingssystemen zijn watergedragen en hebben vaak een opbouwhoogte van 5 – 7 cm. Bij nieuwbouwprojecten is deze ruimte beschikbaar, maar bij verbouwingen is dit vaak een uitdaging. Je zult dan bijvoorbeeld je deuren korter moeten maken. Dit is niet in alle situaties mogelijk.
- Elektrische vloerverwarming is een lageopbouw-optie. Denk hierbij aan opbouwhoogtes al vanaf 1 cm. Elektrische vloerverwarming wordt in de praktijk alleen wel voornamelijk gebruikt als bijverwarming of voor het verwarmen van een kleine ruimte als een badkamer, niet als hoofdverwarming. Je kunt deze systemen dus niet altijd inzetten.
- Lageopbouw-systemen heb je in verschillende soorten, zoals droogbouw en natbouw systemen. De opbouwhoogte verschilt per systeem. Zo is het dunste watergedragen vloerverwarmingssysteem slechts 1,5 cm, maar je hebt ze ook van 2 cm of 3 cm. Zulke dunne systemen passen vaak veel beter bij renovatieprojecten. Maakt het daarbij nog uit of je gaat voor een systeem van 1,5 of 3 cm? De regel is dat hoe lager het systeem is, hoe sneller het warm is. Dit komt doordat de vloerverwarmingsbuis dicht bij de afwerkvloer ligt. Hierdoor hoeft deze minder massa te verwarmen voordat de ruimte wordt aangestraald.
Voordelen dunne vloerverwarming
Door de lage opbouwhoogte kun je bij een verbouwing in veel situaties dunne vloerverwarming toepassen. Je hoeft vaak niet eens je drempels weg te halen of je deuren bij te schaven. Het lage gewicht van de systemen zorgt er bovendien voor dat deze geschikt zijn voor veel ondergronden. Naast dat dunne vloerverwarming dus in heel veel situaties geschikt is, zijn er nog meer voordelen:
- Snelheid: we hebben het hiervoor al even genoemd, maar de snelheid waarmee het systeem een ruimte verwarmt, is een groot voordeel. Een traditioneel systeem dat tussen de 5 en de 7 cm dik is, heeft vaak tussen de 4 en 5 uur nodig voordat de ruimte lekker warm is. Een systeem van 1,5 cm doet hier maar 30 tot 45 minuten over. Door de snelheid waarmee dunne systemen reageren is het bijstellen en het actief regelen van de vloerverwarming ook mogelijk.
- Nachtverlaging: ook nachtverlaging is mogelijk bij een dun vloerverwarmingssysteem. Door de mogelijkheid om het systeem actief te regelen en de snelle opwarmtijd kun je een dun vloerverwarmingssysteem in de nacht of als je niet thuis bent uitzetten. Dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu.
- Licht gewicht: door de lage opbouwhoogte is er ook minder materiaal nodig in het vloerverwarmingssysteem. Zo is in sommige gevallen zelfs een systeem afgewerkt met een natte laag mogelijk op een houten ondervloer.
- Korte droogtijd: een droogbouw systeem heeft, zoals de naam al zegt, geen droogtijden. Deze kun je na installatie en plaatsing van de afwerkvloer direct in gebruik nemen. Bij een natbouw systeem moet er dus wel een natte laag overheen. Omdat het systeem zo laag is, is de droogtijd van de vloer gelukkig wel korter. Zeker met systemen waarbij SpeeTop vulmassa wordt gebruikt kun je al na 4 uur weer op de vloer lopen en is alles binnen 72 uur droog. Bij traditionele systemen in combinatie met beton moet je vaak met een centimeter droogtijd per week rekenen. Bij een betonlaag van 5 tot 7 centimeter zit je dus met een flinke droogtijd.
WARP Systems: de dunste vloerverwarming
Bij WARP Systems vind je de nieuwe generatie dunne watergedragen vloerverwarmingssystemen. We hebben een natbouw systeem SpeeTile en een droogbouw systeem SpeeTherm. Beide systemen hebben
een opbouwhoogte van slechts 1,5 cm. Het dunste watergedragen vloerverwarmingssysteem op de markt dus! Onze systemen hebben een opwarmtijd van 30 tot 45 minuten en kun je eenvoudig zelf installeren.
Benieuwd of onze systemen iets zijn voor in jouw woning? Vraag dan hieronder meteen geheel vrijblijvend een offerte aan. Dan weet je al binnen 1 werkdag waar je aan toe bent!