NIEUW: SpeeTile 10 DIY pakket. Klik hier!
8.9
iconen-warp-systems

De voor- en nadelen van watergedragen vloer-, plafond- en wandverwarming in je badkamer

Geen schimmel en geen beslagen spiegel meer na het douchen? Zeker in een badkamer bieden vloer-, plafond- en/of wandverwarming veel voordelen en comfort. En in een ruimte waar je dagelijks tijd besteedt is dit natuurlijk ideaal. In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van watergedragen vloer-, plafond- en/of wandverwarming in een badkamer.

Vloer-, plafond-, en wandverwarming in de badkamer

Er zijn verschillende manieren om een badkamer te verwarmen:

  • Elektrische verwarming
  • Een (design)radiator
  • Een watergedragen systeem.

Waarom zou je uit deze verwarmingsmogelijkheden kiezen voor een watergedragen systeem in je badkamer? En met welke nadelen, ten opzichte van de andere systemen, moet je rekening houden? We leggen het je uit.

Gemakkelijk wandverwarming badkamer plaatsen

De 7 voordelen

van watergedragen vloer-, plafond- en wandverwarming in je badkamer

1. Comfort

Heerlijk warme voeten als je ‘s ochtends in de badkamer bezig bent: dat is een van de grote voordelen van dit type verwarming. In plaats van dat je er zo snel mogelijk weer weg wilt, wordt een badkamerbezoek zo een ontspannen moment. 

2. Ruimte besparen

Traditioneel wordt een badkamer verwarmd door een (design)radiator aan de muur. Deze manier van verwarmen neemt zichtbaar ruimte in beslag. En juist in je badkamer heb je meestal niet heel veel ruimte. Er staat namelijk ook al een douchecabine, wc, bad, wastafel etc. in! Ook komt deze vorm van verwarmen vaak niet ten goede van je interieur. Niet iedereen vindt een wit gevaarte een mooi gezicht. Met watergedragen vloer- en wandverwarming heb je hier geen last van. De verwarming is niet zichtbaar en geeft je alle ruimte om een mooi badkamerinterieur te creëren.

3. Snelheid

Ook de opwarmsnelheid van vloer-, wand- en plafondverwarming is een groot voordeel in badkamers. De systemen van WARP Systems hebben een lage opbouwhoogte en liggen dicht bij het te verwarmen oppervlakte. Daardoor warmen ze doorgaans het oppervlakte al binnen 30 minuten op. Aangezien een badkamer vaak een relatief kleine ruimte is, is deze opwarmtijd nog korter.

4. Betere luchtkwaliteit

Bij watergedragen vloer-, wand- of plafondverwarming in de badkamer worden stofdeeltjes in de lucht verminderd. Daardoor verbetert de luchtkwaliteit. Een radiator verplaatst lucht tijdens het verwerkingsproces. Bij deze verplaatsing worden ook stofdeeltjes opgetild en meegenomen. Bij watergedragen verwarming wordt je badkamer voornamelijk verwarmd door middel van stralingswarmte. Daardoor hoeft de lucht niet in beweging te komen, waardoor stofdeeltjes nauwelijks in de lucht terecht komen.

5. Wandverwarming badkamer mogelijk

Een watergedragen systeem maakt, in tegenstelling tot de elektrische variant, wandverwarming mogelijk. Het voordeel van wandverwarming in de badkamer is dat je de warmte beter over je hele lichaam voelt. De warmte straalt namelijk ook vanaf de zijkant naar je toe. Ook zorgt wandverwarming, als deze achter een spiegel is geplaatst, ervoor dat deze niet beslaat.

6. Minder vocht in de badkamer

Een watergedragen vloer- en wandverwarming in de badkamer zorgt ervoor dat vocht op vloeren en wanden snel opdroogt. Doordat dit vocht niet op de vloeren en wanden blijft broeien voorkom je ook schimmelvorming.

7. Energiezuinig

Watergedragen vloer- en wandverwarming is een vorm van laagtemperatuur verwarming. Dit houdt in dat er met een lage watertemperatuur wordt gewerkt. Zo bespaar je op energie in vergelijking met hoge temperatuur systemen. Zeker in combinatie met een warmtepomp is dit een toekomstbestendige en energiezuinige optie.

De 4 nadelen

van watergedragen vloer-, plafond- en wandverwarming in je badkamer

1. Oppervlakte voor vloerverwarming in badkamers is klein

Eén van de nadelen van vloerverwarming in de badkamer is het daadwerkelijke oppervlakte dat hiervoor beschikbaar is. Op plekken waar een douchecabine of bad staat komt geen vloerverwarming. Het oppervlakte dat nu nog over is, is vaak niet genoeg om je badkamer volledig te verwarmen. Maak, in dat geval, de combinatie met wandverwarming om meer oppervlakte te creëren.

2. Kosten op het gebied van tijd

Helaas is de installatie en afwerking van watergedragen vloer- en wandverwarming in je badkamer niet een klus die in een uurtje is uitgevoerd. Deze ingreep wordt daarom vaak toegepast tijdens een verbouwing.

3. Minder sterke handoekverwarming

Eén van de grootste voordelen van een (design)radiator in de badkamer is dat je handdoeken lekker warm worden. Helaas is dit niet te realiseren met watergedragen vloer- en wandverwarming. Natuurlijk voelen je handdoeken wel warm aan, maar dit is niet te vergelijken met een handdoek die net van een radiator afkomt.

4. Houd rekening met aanpassingen

Bij watergedragen vloer- en wandverwarming in de badkamer heb je 2 opties. Of je plaatst het systeem over bestaande tegels en muren, of je kiest ervoor deze compleet te vernieuwen. Hierdoor is het niet mogelijk om de verwarmingssystemen te plaatsen in een bestaande badkamer die in de originele staat moet blijven.

De conclusie

Al met al is het aanschaffen van watergedragen vloer-, wand- en plafondverwarming voor de badkamer een toekomstbestendige en comfortabele keuze. Benieuwd naar de mogelijkheden voor je eigen badkamer? Neem gerust contact op of ontdek de voordelen van watergedragen SpeeTile systeem. 

Meer over SpeeTile > 

Prijs van wand-, vloer- en plafondverwarming in de badkamer

Geïnteresseerd in de vloer-, plafond-, of wandverwarming van WARP Systems voor in jouw badkamer? Vraag dan direct geheel vrijblijvend een offerte aan. Dan krijg je supersnel inzicht in alle mogelijkheden voor jouw situatie.

Offerte op maat voor jouw situatie

Vraag je offerte aan en ontvang deze binnen 1 werkdag!

WARP Systems voor al jouw vragen

Advies nodig? Wij maken het je graag makkelijk, dus stel gerust je vraag aan één van onze specialisten. Onze experts zijn beschikbaar van 09.00 tot 17:00. 

Marloes van WARP aan de telefoon
Scroll naar boven