NIEUW: SpeeTile 10 DIY pakket. Klik hier!
8.9
iconen-warp-systems

Elektrische vloerverwarming: nadelen en voordelen op een rij

Je kunt ruimte op verschillende manieren verwarmen. Sinds een aantal jaren is vloerverwarming een populaire keuze in woningen. Benieuwd naar de verschillende opties als het gaat over vloerverwarming? Je ontdekt in deze blog voor elektrische vloerverwarming de nadelen en voordelen. (Let op: WARP Systems produceert en levert uitsluitend watergedragen verwarmingssystemen).

Leeswijzer

Wat is elektrische vloerverwarming?

Bij elektrische vloerverwarming wordt door middel van elektriciteit een vloer opgewarmd. Via deze stralingswarmte warmt vervolgens de ruimte op. Dit proces werkt via verwarmingselementen die onder de vloer worden geplaatst. Er zijn drie verschillende soorten elektrische vloerverwarming:

Deze bevatten verwarmingskabels die al in de mat zijn verwerkt. Deze matten zijn vaak maar een paar millimeter dik en verkrijgbaar in vaste lengtes. De verwarmingskabel kun je achteraf niet inkorten.

In het folie zitten verwarmingselementen verwerkt. Deze folie is vaak maar 3-4 mm dik en moet op een specifieke ondergrond worden aangebracht.

Door middel van frezen worden deze in de bestaande vloer gelegd.

elektrische vloerverwarming nadelen en voordelen

Elektrische vloerverwarming voordelen

Goede combinatie met zonnepanelen

In combinatie met bijvoorbeeld zonnepanelen kan het gebruik van elektrische vloerverwarming voordelig zijn. Zonnepanelen wekken dan (een deel van de) energie op die nodig is voor het verwarmen. Hierdoor pakken de gebruikskosten in sommige gevallen voordelig uit.

Snelle installatie

Afhankelijk van het type elektrische vloerverwarming is deze relatief eenvoudig te installeren. Vaak kan de vloerverwarming, zoals bij de matten, bovenop een bestaande tegelvloer worden aangelegd. Ook hoef je de elektrische vloerverwarming alleen aan het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten. Elektrische vloerverwarming leggen kan dus eenvoudig.

Weinig luchtcirculatie

Er is bij elektrische vloerverwarming sprake van stralingswarmte. Dit zorgt voor weinig luchtcirculatie waardoor stof zich minder snel verplaatst. Dit is voordelig voor je gezondheid, zeker bij allergieën. Bij radiatoren is deze luchtcirculatie bijvoorbeeld wel hoog.

Snelle opwarming

Elektrische vloerverwarming ligt relatief dicht onder de gekozen afwerkvloer. Hierdoor warmt de vloer en de ruimte snel op. Ook is de verwarming zelf dun, waardoor de totale opbouwhoogte laag is.

Geen radiatoren

Door het toepassen van elektrische vloerverwarming in bepaalde ruimtes zijn radiatoren overbodig. Dat creëert meer vrijheid bij het inrichten van je woning.

Afstemmen per ruimte

Als er meerdere verwarmingselementen zijn geplaatst onder de vloer, kunnen deze afzonderlijk van elkaar worden geregeld. Zo regel je zelf de gewenste temperatuur per locatie. Ook kun je de temperatuur van de vloer bepalen, in plaats van enkel de ruimte-temperatuur. Zo kan het zijn dat je met elektrische vloerverwarming de badkamer alleen flink verwarmt als je daar moet zijn en verder niet, terwijl het systeem in de woonkamer bijvoorbeeld veel vaker maar wel lager aan staat.

Elektrische vloerverwarming nadelen

Niet geschikt voor grote ruimtes

In de meeste gevallen is elektrische vloerverwarming alleen geschikt voor kleinere ruimtes die je niet constant gebruikt. In enkele gevallen (verschilt per producent) is elektrische vloerverwarming ook geschikt voor grotere ruimtes.

Functioneert niet goed als hoofdverwarming

Vaak is elektrische verwarming geschikt als bijverwarming en niet als hoofdverwarming. Dat komt omdat het verbruik bij gebruik als hoofdverwarming te hoog is. Veel mensen kiezen er daarom eerder voor om met elektrische vloerverwarming badkamers te verwarmen en verder niets.

Hoger verbruik

Als je jouw systeem voor vloerverwarming elektrisch wilt hebben, moet je rekening houden met relatief veel extra energieverbruik. Heb je zonnepanelen, dan wordt mogelijk alle opgewekte energie daarvoor gebruikt. Ook kan het voorkomen dat de opgewekte energie niet voldoende is. Wil je juist minder energie verbruiken, dan is dit dus niet de beste optie.

Weinig flexibiliteit

Je kunt geen totaal systeem te creëren, aangezien de elektrische verwarmingssystemen niet geschikt zijn voor wanden en plafonds. Benieuwd hoe een watergedragen systeem dit mogelijk maakt? Ontdek SpeeTile >

Koelen niet mogelijk

Aangezien de systemen op basis van elektriciteit werken en niet watergedragen zijn, is er geen mogelijkheid om te koelen. Bij watergedragen vloerverwarming is dit wel mogelijk.

Risico op schade

De systemen hebben een relatief hoog risico om te beschadigen. Bij de verwarmingsfolie kun je bijvoorbeeld, indien nodig, niet in de vloer boren. Dit beschadigt de folie en vermindert of stopt de werking. Bij het plaatsen van de afwerkvloer moet je hier extra rekening mee houden.

Een slim alternatief?

Ontdek watergedragen vloerverwarming

Zoals je ziet, zitten er aan elektrische vloerverwarming nadelen en voordelen. Wil je profiteren van de voordelen van vloerverwarming zonder de nadelen die elektrische vloerverwarming met zich meebrengt? Bekijk de watergedragen vloer-, wand- en plafondverwarmingssystemen van WARP Systems! Die zijn zeer veelzijdig, compleet én duurzaam!

Offerte op maat voor jouw situatie

Vraag je offerte aan en ontvang deze binnen 1 werkdag!

WARP Systems voor al jouw vragen

Advies nodig? Wij maken het je graag makkelijk, dus stel gerust je vraag aan één van onze specialisten. Onze experts zijn beschikbaar van 09.00 tot 17:00. 

Marloes van WARP aan de telefoon
Scroll naar boven