Als je vloerverwarming zelf gaat installeren wil je natuurlijk het liefst dat je alle onderdelen in één keer in huis hebt. Zo hoef je niet meerdere stops bij een bouwmarkt te maken en voorkom je dat je halverwege de installatie ontdekt dat er iets ontbreekt. Er zijn verschillende vloerverwarmingsleveranciers en type systemen. Sommige dingen heb je altijd nodig, sommige zijn specifiek per leverancier of type systeem. In deze blog ontdek je wat er in een vloerverwarmingsset hoort en wat je precies nodig hebt voor een succesvolle installatie! Lees verder of ga direct naar:
Uit welke onderdelen bestaat een vloerverwarmingsset?
Bijna elk vloerverwarmingssysteem kent een bepaalde basis. Die hebben we voor je op een rijtje gezet, op volgorde van hoe je deze onderdelen gebruikt tijdens de installatie:
1. De onderlaag
Als je een natbouw vloerverwarming (vloerverwarming met een natte afwerking zoals bijvoorbeeld SpeeTop vulmassa of zandcement) hebt gekozen, heb je allereerst een onderlaag nodig. Dit kan een primer zijn of een folie. Een primer is vaak vloeibaar en zorgt ervoor dat de natte afwerklaag zich hecht aan de ondervloer. Een folielaag wordt gebruikt bij bijvoorbeeld een houten ondergrond om de ondervloer te beschermen. Een droogbouw vloerverwarming werkt niet met een natte laag. Daarbij heb je dus ook geen eerste onderlaag nodig.
2. De constructie
Vervolgens is de constructie van de vloerverwarming aan de beurt. Dit is de basis waarin of waarop je de vloerverwarmingsbuis plaatst. Dit kunnen verschillende soorten materialen zijn. Denk hierbij aan kunststofmatten, noppenplaten, draadstaalmatten of EPS-platen. Uitzonderingen hierop zijn elektrische vloerverwarming en frezen. Bij elektrische vloerverwarming zijn de matten en de elektrische kabels vaak gecombineerd in één mat. Deze worden dus samen tegelijk geplaatst. Bij frezen maak je in de bestaande ondervloer sleuven waar de vloerverwarmingsbuis in komt te liggen. Dit is dus anders dan bij bovengenoemde systemen, die je ook wel opbouwsystemen noemt.
3. Vloerverwarmingsbuizen
Nu is de vloerverwarmingsbuis aan de beurt. Je hebt vloerverwarmingsbuizen waar water doorheen loopt en elektrische kabels die, zoals de naam al zegt, op elektriciteit werken. Deze buizen heb je in verschillende kleuren, maten en vormen. Afhankelijk van het soort systeem is er een vloerverwarmingsbuis die hier bij past.
4. De afwerklaag
Vervolgens plaats je bij natbouw systemen een natte afwerklaag over de verwarmingsbuizen heen. Dit is bij opbouwsystemen vaak egaline, zandcement of anhydriet. Wederom is dit afhankelijk van het soort vloerverwarmingssysteem. Bij een gefreesd systeem kan de afwerklaag ook een tegellijm zijn. Bij droogbouw systemen heb je geen afwerklaag nodig. Wel kun je eventueel een geluidreducerende laag boven op het systeem plaatsen. Dat vermindert contactgeluid, wat zorgt voor een prettige gebruikservaring.
5. De verdeelunit
Bij watergedragen vloerverwarmingssystemen heb je een verdeelunit nodig. Deze verdeelunit verdeelt het water vanuit de cv-ketel of warmtepomp over de vloerverwarmingsbuizen. Hierbij heb je ook aansluitmateriaal nodig en in combinatie met een cv-ketel heb je ook een pomp/mengunit nodig. Deze zorgt ervoor dat de juiste watertemperatuur door de verwarmingsbuizen heen stroomt.
6. Montagematerialen
Als laatst vind je in jouw vloerverwarmingsset ook altijd montagematerialen. Ook die verschillen weer per systeem, maar denk aan bijvoorbeeld schroeven, tape, lijm of systeemspecifieke tools.

Verschillende soorten vloerverwarming
Zoals je hierboven in de lijst met onderdelen van vloerverwarmingssets al wel hebt opgemerkt, zijn er allerlei verschillende vloerverwarmingssystemen. Voor een uitgebreide uitleg over de verschillen tussen deze systemen lees je hier verder. Kort samengevat heb je elektrische vloerverwarming, traditionele vloerverwarming, systemen waarbij je moet infrezen en lage-opbouwsystemen. Wat zit er, behalve de vaste onderdelen, nog meer in een vloerverwarmingsset compleet voor deze systemen?
Elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming werkt met matten waar de elektriciteitskabels al in verwerkt zitten. Per systeem zullen de montagematerialen verschillen en systeemspecifiek zijn, maar je kunt denken aan bijvoorbeeld een speciale tang om de matten op maat te maken.
Traditionele vloerverwarming
Traditionele vloerverwarmingssystemen plaats je op een bestaande ondergrond. Qua montagematerialen kun je denken aan een knipschaar om de buis op maat te maken, een tool om de buizen op de draadstaalmat vast te maken en systeemspecifieke tools.
Frezen
Bij gefreesde vloerverwarming maak je sleuven in de bestaande ondervloer. Dit is bijvoorbeeld een zandcementvloer of geschikte tegelvloer. In deze sleuven leg je de vloerverwarmingsbuis. Qua materialen moet je denk aan een freesmachine, buizenknipper voor de vloerverwarmingsbuis en systeemspecifieke tools.
Lage-opbouwsystemen
Lage-opbouwsystemen leg je, net zoals traditionele systemen, op een bestaande ondervloer. Het verschil is dat lage-opbouwsystemen veel dunner zijn en daardoor onder andere een veel kortere opwarmtijd hebben. In een vloerverwarmingspakket voor een lage-opbouwsysteem vind je onder andere een buizenknipper, EPS-brander en systeemspecifieke materialen. De systemen van WARP Systems zijn lage-opbouwsystemen.
Vloerverwarmingsset van WARP Systems
Bij WARP Systems vind je complete vloerverwarmingssets, of je onze systemen nu zelf installeert of dat wij jou compleet ontzorgen. In die pakketten zit alles wat je nodig hebt. Zo heb je in één keer alles binnen. Heb je eventueel bepaalde tools of materialen al wel zelf? Dan laat je die bij bestelling ook net zo makkelijk weg.
Je kiest bij ons uit twee lage-opbouwvloerverwarmingssystemen: ons droogbouw systeem SpeeTherm en ons natbouw systeem SpeeTile. Beide systemen zijn supersnel warm, heel eenvoudig zelf te leggen dankzij onze vloerverwarmingspakketten en geschikt als hoofdverwarming.
SpeeTherm vloerverwarmingsset
Ons droogbouwsysteem SpeeTherm bestaat uit een constructie van EPS-platen met aluminium warmtegeleidingsprofielen (AluTherm). Hier leg je vervolgens onze SpeeTube verwarmingsbuis in. Die spullen krijg je van ons in een compleet pakket, net zoals de verdeelunit met eventueel een pompunit en alle aansluitmaterialen. Bij WARP Systems ontzorgen we je graag. Daarom leveren we ook alle tools die je nodig hebt voor de installatie van SpeeTherm. Onze SpeeTools bestaan uit eigen ontwikkelde montageblokjes (SpeeTrap), doorvoerbochten (SpeeTurn) en een kalibratietool. Verder is het ook altijd mogelijk om een buizenknipper, AluTherm knipschaar of EPS-brander bij te bestellen.
SpeeTile vloerverwarmingsset
SpeeTile van WARP Systems is een natbouw systeem. In de vloerverwarmingsset voor SpeeTile vind je voor de ondergrond een primer of reflectiefolie, afhankelijk van het soort ondervloer. De constructie van de vloerverwarming bestaat uit gepatenteerde kunststof matten inclusief inslagpluggen waar vervolgens de SpeeTube vloerverwarmingsbuis in geplaatst wordt. Afgewerkt met onze SpeeTop vulmassa en aangesloten op de verdeelunit met aansluitmaterialen is dit al bijna een complete vloerverwarmingsset. Uiteraard leveren we hier onze installatietools om het je makkelijk te maken. Denk hierbij aan de eigen ontwikkelde montageblokjes (SpeeTrap), doorvoerbochten (SpeeTurn) en een kalibratietool, maar ook een buizenknipper of onze SpeeTight lijm is bij te bestellen.
Aan de slag met jouw vloerverwarmingsset
Je weet nu wat je nodig hebt voor de installatie van een vloerverwarmingssysteem. En je hebt gezien wat voor vloerverwarmingssets je bij WARP Systems kunt vinden. Wil je direct aan de slag of ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor in jouw situatie? Vraag dan direct geheel vrijblijvend hieronder een gratis offerte aan! Al binnen 1 werkdag krijg je van ons reactie. Zo weet je snel waar je aan toe bent.